SUMNJIVI INFLUENSERI

Coyote Peterson objavio da je našao lubanju Bigfoota, svi ga ismijali, a onda je okrenuo priču

27.07.2022 u 16:07

Bionic
Reading

Otkako se pojavio Bear Grills prizori pustolova koji naoko jedva preživljavaju iskušenja divljine, a istodobno ih snima pet kamera s bar jednim helikopterom u akciji, postali su iznimno popularni. Prizori su često bedasti, no to takvim likovima rijetko smeta da postanu pravi influenseri s brojnom vojskom obožavatelja.

Jedna od takvih zvijezda je i Coyote Peterson, vlasnik YouTube kanala Brave Wilderness s više od 20 milijuna fanova. Na svome kanalu Coyote Peterson objavljuje spektakularne priče, od ugriza crne mambe i hranjenja aligatora, preko nalaženja najrjeđe svjetske vrste žaba do otkrića lubanje dosad nepoznate vrste primata, vjerojatno mitskog Bigfoota. Inače, izvan društvenih mreža, Coyote ima i pravo ime, Nathaniel Peterson, i radi za tv stanicu Animal Planet kao edukator i autor emisija o životinjama.

No, baš posljednji navedeni Coyoteov pothvat usmjerio je još više reflektora prema njemu, izazvao prijezor i izrugivanje znanstvene zajednice. I naravno, kako to obično biva u današnjem svijetu, nije mu ništa naudio što se tiče brojnosti ili vjernosti obožavatelja. Dapače.

Početkom srpnja objavio je spektakularni video u kojem ga njegovi kamermani snimaju kako u prolasku nekom kanadskom šumom najednom u blatu nailazi na neobičnu lubanju, iskopava je i spremno ustvrđuje da je u pitanju Bigfoot.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Coyote Peterson

Prije objave na kanalu, snimak je uz nekoliko fotografija najavljen na Coyoteovoj Facebook stranici 'prije nego vlada obriše snimak'. Dapače, tada je napisao da je otkriće skrivao nekoliko tjedana zbog zločestih vladinih službenika koji bi mu mogli zaplijeniti materijal.

'Siguran sam da će i ove fotografije biti maknute, kao što će i video skloniti, ali lubanja je na sigurnom. Ne znam je li u pitanju doista ono što svi mislite da jest, ali ne mogu drukčije objasniti lubanju primata na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali. U što vi vjerujete?'

Jačeg magneta za poklonike ovakvog sadržaja ne može biti.

Znanstvenici su se odmah zainteresirali, i nakon nešto razmišljanja ismijali Petersona. Ne samo zbog krajnje sumnjivog otkrića, nego i zbog prelaska etičkih i zakonskih granica. Naime, s obzirom da je Peterson lubanju donio sa sobom u SAD - bar tako kaže - prekršio je zakon o zabrani uvoza primata i njihovih ostataka, makar bili nađeni u prirodi. Zanimljivo otkriće iznio je Yinan Wang, geolog i znanstveni pisac sa sveučilišta Johns Hopkins: lubanja koju je Peterson 'otkrio' vrlo je slična odljevu goriline lubanje kakva se može kao ukras kupiti na AliExpressu. Slično su ustvrdili još neki paleontolozi.

Nitko od njih nije, naravno, dobio priliku pobliže ispitati lubanju koju je Peterson 'slučajno' našao u blatu, a on sam je cijelo vrijeme tvrdio da je nalaz 'na sigurnom' i čeka 'provjeru od strane primatologa'. S obzirom na mogućnost kršenja zakona o uvozu paleontoloških ostataka, za slučaj su se doista zainteresirale državne vlasti, ali ne na način koji je sam Peterson u svojoj tajnovitosti najavljivao, nego istragom o mogućem carinskom prekršaju. Pritom, Petersonov rječnik u objavama nalik teorijama zavjere nije mu baš olakšao položaj.

A onda se dogodio preokret.

Prije nekoliko dana Peterson je objavio novi video, koji ponovo uključuje njegovo šumsko 'otkriće', ali sasvim drukčije opisano. Sada tvrdi da je riječ o zaključnoj epizodi 'sage o Bigfootu' i objasnio da je sve skupa bila namjerna podvala.

'Zapamtite: ako budete dovoljno sretni da uistinu nađete lubanju Sasquatcha (kanadsko ime za Bigfoota) u prirodi... OSTAVITE JE TAMO! Kontaktirajte službena tijela na području na kojem se nalazite. Ovo je sve bio hipotetski scenario 'što ako...'. Brave Wilderness nije našao ni Bigfoota ni Bigfootovu lubanju. Još'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Coyote Peterson

Reakcije ispod nove objave bile su dvojake. Vjerni obožavatelji mahom su oduševljeni, dapače mnogi se dive izvedbi cijele podvale - ako je bila u pitanju podvala, posebno kako je uvjerljivo lubanja zakopana. Ima i nešto naknadno pametnih koji govore da im je odmah bilo sumnjivo kad su vidjeli neke detalje, recimo da lubanja ima sve zube. No, vidjet ćemo koliko će u budućnosti Coyote zadržati pratitelja, s obzirom da ih je dosta ipak kritički nastrojeno, i napadaju influensera da nije u redu tako varati ljude, pa i sumnjaju da je htio upozoriti na postupak kod nalaženja ovakvih kostiju.