TJESTENINA NA BRZINU

Pasta ne raste na stablima, ali recepata ima 'mali milijun'

05.07.2022 u 18:49

Bionic
Reading

Možda će danas, u doba opće gastronomske osviještenosti zahvaljujući bezbrojnim kulinarskim televizijskim emisijama, zvučati smiješno, ali 1957. godine britanskome je BBC-ju, preko svih očekivanja, uspjela provoaprilska šala koju su osmislili novinari njegove cijenjene kolažne emisije 'Panorama'.

Naime, tog 1. travnja emitirana je trominutna reportaža o žetvi špageta u švicarskome gradu Ticino, nedaleko granice s Italijom. Reportaža u kojoj je, mrtvo ozbiljno, tekst čitao poznati BBC-jev televizijski voditelj Richard Dimbleby (četiri godine prije, bio je glavni komentator u prijenosu krunidbe Elizabete II.), prikazala je kako obitelj u Ticinu bere nizove tjestenine sa 'stabla špageta', čije se grane savijaju pod težinom proljetnih plodova.

Procjenjuje se da je prilog gledalo osam milijuna ljudi, a mnogi od njih sljedeći su dan telefonirali BBC-ju kako bi zatražili više informacija o uzgoju špageta za vlastite potrebe. BBC im je navodno savjetovao da 'jedan špaget zataknu u limenku s umakom od rajčice i nadaju se najboljem'.

Naravno da nitko od vas danas ne bi nasjeo na takvu podvalu. Ipak je tjestenina domena muškarčina koji inače nemaju pojma o kuhanju – jednostavna za pripremanje i zasitna, pogotovo kad se po njoj polije neki gotovi masni umak. Kuhanje tjestenine u posoljenoj vodi prema uputi od nekoliko riječi s ambalaže, uz štopericu s mobitela, te grijanje gotovog umaka iz limenke ili tetrapaka čas je posla. Takve 'majstorije' bit će i više negoli dovoljne za vas, no ne ako na ljetni ručak ili večeru pozovete kakvu damu.

No, kako ne biste morali trošiti previše vremena u kuhinji (a još manje gnjaviti se s kompliciranim receptima), u novom broju Jet Set magazina pripremili smo nekoliko prijedloga za takvu prigodu, za vrlo ukusna jela od tjestenine koja neće biti banalna, već s pedigreom i zvučnim talijanskim imenima. A iza svih se krije malo rada i namirnice koje ionako već imate kod kuće.

Klasičnih receptura nema, već samo nekoliko uputa, a da bude još lakše, sve ćemo pripremati s cijelim paketom tjestenine od 500 grama (nema gnjavaže s vaganjem, a s ostacima ćete se ionako s lakoćom obračunati sami idući dan). Uspjeh je zajamčen!

Među ponuđenim receptima naći ćete klasik Cacio e pepe, Pasta con beurre noisette e parmigiano, Spaghetti aglio e olio, Pasta dispensa, Pasta al limone, Orecchiette cremose con aglio, Pasta puttanesca con tonno, Carbonara semplice...

(CIJELI TEKST, UKLJUČUJUĆI I RECEPTE PROČITAJTE U NOVOM BROJU JET SET MAGAZINA, UPRAVO U PRODAJI)