NAJGRADOVI

Beč opet na vrhu među najboljim mjestima za život

29.09.2022 u 08:41

Bionic
Reading

Globalni indeks održivosti života Economist Intelligence Unit (EIU) svake godine objavljuje ljestvicu najboljih mjesta za život na svijetu, i to na temelju ocjena 172 grada u pet kategorija - stabilnost, zdravstvo, kultura i zabava, obrazovanje i infrastruktura.

U posljednje dvije godine, EIU-ovo rangiranje uglavnom je bilo pod utjecajem pandemije, s karantenama i mjerama fizičkog distanciranja koje su posebno utjecale na rezultate na području kulture, obrazovanja i zdravstvene skrbi u gradovima diljem svijeta. No, čini se da izvješće za 2022. signalizira povratak na trendove prije pandemije, iako je nekoliko drugih čimbenika, posebice ruska invazija na Ukrajinu, uzrokovalo pad nekih regija na ljestvici.

Donosimo popis 11 najboljih mjesta za život na svijetu, obrnutim redosljedom, s kraćim objašnjenjima za tri prvoplasirana.

11. Melbourne (Australija)

10. Osaka (Japan)

9. Amsterdam (Nizozemska)

8. Toronto (Kanada)

7. Frankfurt (Njemačka)

6. Ženeva (Švicarska)

5. Vancouver (Kanada)

4. Calgary (Kanada)

3. Zürich (Švicarska)

Najveći švicarski grad i gospodarsko središte može se na prvi pogled činiti jednodimenzionalnim, s reputacijom hiperučinkovitog i strogog. Činjenica je da ćete pronaći besprijekorne ulice i vlakove koji uvijek voze na vrijeme, ali grad je i pun iznenađenja. Kada dođe ljeto, naći ćete građane kako se kupaju u rijeci Limmat, igraju odbojku u parkovima i voze se biciklima. Zürich je također nešto poput utočišta za mlade kreativce, što znači da možete pronaći mnoštvo umjetničkih galerija i fantastičnih restorana.

2. Kopenhagen (Danska)

Unatoč svojoj reputaciji da nudi vrhunske restorane i hotele, Kopenhagen ima vječni šarm zbog kojeg ćete se u njega poželjeti vraćati. Senzacionalni park Tivoli iz 19. stoljeća posramljuje sve druge zabavne parkove, dok je boemska zajednica Christiania maštovita, zelena zemlja iz snova. Grad je skup, ali nije vam nužno potreban debeo novčanik da biste u njemu uživali.

Brojni su javni parkovi i besplatne galerije, a infrastruktura ga čini jednim od najpogodnijih mjesta za bicikliste na svijetu.

1. Beč (Austrija)

Beč je izostao s prošlogodišnje ljestvice deset najboljih zbog zatvaranja izazvanih pandemijom, ali je ove godine ponovno zauzeo prvo mjesto, poziciju koju je također držao 2018. i 2019. Grad je dobio savršenu ocjenu u gotovo svakoj kategoriji, zahvaljujući sjajnoj umjetničkoj i kulturnoj sceni te nevjerojatno dobrom zdravstvu i obrazovanju. Između posjeta operi, obilaska vrtova palače Schönbrunn i kušanja Sachertorte, tu vam nikada neće biti dosadno. Osim toga, lokalna vlast ulaže mnogo sredstava u infrastrukturu i stanovanje, tako da su troškovi života daleko niži nego u usporedivim europskim gradovima.