SPORTSKA POVIJEST

Adidas vs. Puma: Svađa koja je stvorila legende

  • Autor: D.V.
  • Zadnja izmjena 12.09.2022 08:58
  • Objavljeno 12.09.2022 u 08:58
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wiki

Adidas i Puma danas su među najprepoznatljivijim globalnim sportskim brendovima. Mnogi znaju da su te dvije multinacionalne tvrtke osnovala dvojica braće, no manje je poznato da su one nastale kao rezultat svađe zbog koje Adolf 'Adi' Dassler i Rudolf 'Rudi' Dassler desetljećima nisu razgovarali.

Još početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća braća Dassler su u malom bavarskom gradiću Herzogenaurachu osnovala tvrtku za proizvodnju obuće pod nazivom Gebrueder Dassler Schuhfabrik. Krenulo im je pošto su se specijalizirali za sportsku obuću, a svjetski uspjeh postigli su svojim inovativnim sprintericama sa šiljcima u kojima se natjecala većina atletičara na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, među kojima i legendarni američki sprinter i skakač u dalj, osvajač četiri zlatne medalje Jesse Owens.

Čini se da je poslovni uspjeh unio prve nesuglasice između dotad složne braće Adija i Rudija, a navodno se ni njihove supruge nisu podnosile. A onda je počeo Drugi svjetski rat. Premda su obojica bili članovi nacističke stranke, stariji Rudolf je unovačen u Wehrmacht i proveo je neko vrijeme na liniji fronta, dok je Adolf uspio izbjeći regrutaciju jer su vlasti smatrale da je potrebniji kao tvorničar kvalitetne obuće.

Ne treba posebno naglašavati da Rudolfu nije bilo osobito drago stavljati svoj život na kocku dok njegov brat proizvodi cipele i pritom dobro zarađuje. Njihovom odnosu nije pomoglo ni to što je Rudolf, pošto ga je Adolf navodno tužakao, po završetku rata proveo godinu dana u zatvoru u sklopu procesa denacifikacije Njemačke. Rudolf je zauzvrat pokušao optužiti svog brata, ali su optužbe protiv Adolfa odbačene.

Racionalni Bavarci nakon svega su odlučili podijeliti svoju tvrtku: Rudolf je dobio moderniju tvornicu sjeverno od rijeke Aurach koja popola dijeli Herzogenaurach, dok je Adolf zadržao prvu tvornicu i obiteljsku vilu južno od rijeke. Tijekom pregovora o razdvajanju tvrtke, dopustili su zaposlenicima da odluče za koga će raditi. Budući se Rudolf bavio prodajom i administracijom njemu se pridružila većina prodajnog osoblja, dok je tehničko osoblje uglavnom ostalo kod Adolfa.

Pošto su postigli dogovor, dvojica braće Dassler do kraja života nisu progovorila ni riječ. Svoju novu tvrtku osnovanu 1948. Adolf je nazvao Adidas prema prvim slogovima svog imena i prezimena. Potpuno istu stvar napravio je i Rudolf koji je svoju tvrtku inicijalno nazvao Ruda, ali ju je nekoliko mjeseci kasnije ipak preimenovao u Puma Schuhfabrik Rudolf Dassler. Dvije kompanije za proizvodnju sportske odjeće i obuće iz malenog njemačkog gradića počele su ljuto rivalstvo koje traje i do danas, a mnogi smatraju da je upravo snažna odlučnost dvojice braće da nadmaše onog drugog pridonijela njihovom globalnom uspjehu.

Rudolf Dassler je navodno na samrtnoj postelji 1974. godine pozvao svog brata da se posljednji puta vide. Adolf, koji ga je nadživio četiri godine, to je odbio. Braća Dassler pokopana su na suprotnim stranama malog groblja u Herzogenaurachu, bavarskom gradiću u kojemu se i danas nalaze globalna sjedišta dviju golemih multinacionalnih proizvođača sportske opreme.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!