MALI TVRDI GAD

Puž poslužio za izradu vojnih oklopa

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 20.01.2010 11:42
  • Objavljeno 20.01.2010 u 10:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Puž možda ne zvuči kao idealna inspiracija za unapređenje obrambenog sustava, međutim jedinstvena vrsta dubokomorskog puža poslužit će kao model za novu generaciju tjelesnog oklopa zahvaljujući svojoj sposobnosti da s lakoćom odbija napade rakova

Neobični crni puž Crysomallon squamiferum otkriven je prije desetak godina na dubini od dvije i pol tisuće metara ispod površine oceana, a živi uz hidrotermalne izvore. Jedinstveni troslojni oklop njegove školjke mogao bi se primijeniti u izradi razne vojne opreme, poput zaštitne odjeće, kaciga, arktičkih cjevovoda i motocikala.

Znanstvenici na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) otkrili su da se vanjski sloj školjke puža sastoji od čestica željeznog sulfida koje nastaju zahvaljujući hidrotermalnim otvorima, područjima visokih temperatura i niskog pH, a koje su smještene u kalupu i skrivene.

Kada ga napadne predator poput raka, vanjski sloj oklopa napukne tako da se apsorbira energija i time ublažava udarac na donje slojeve. Sitne se pukotine prošire oko čestica željeznog sulfida koji osigurava da ne dođe do većih napuklina.

Sekundarni spužvasti sloj također služi ublažavanju udarca i štiti zadnji krhki sloj, sačinjen od kalcijevog karbonata, od pucanja.

Kao i puževi, i ljudi žele stvoriti oklop koji bi amortizirao udarce i eventualnu štetu zadržao na vanjskom sloju. Znanstvenici su tako došli na ideju tjelesnog zaštitnog oklopa obloženog nanočesticama željeza koje bi oslabile i raspodijelile jačinu udarca stvarajući mikropukotine nalik onima na puževoj kućici.

Slična se konstrukcija može primijeniti i za izgradnju ploča poput onih od fiberglasa koje se koriste za vozila ili u navlakama cijevi u koje često udaraju ledene sante.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi