PROLUPALI VOĐE

Ovo su najbizarnije odluke diktatora kroz povijest

27.03.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Mislili ste da je Kim Jong-un posebna i osebujna ličnost kad mu uopće pada na pamet donositi propise o frizurama? Ok, možda i jest, no definitivno nije jedini, a ni blizu najosebujniji. Donosimo vam još nekoliko primjera koji će vam razjapiti usta

Podsjetimo se, Kim Jong-un je ovih dana donio novi propis glede muških frizura. Dok su dosad stanovnici Sjeverne Koreje mogli birati između 28 propisanih frizura, 18 za žene i 10 za muškarce, po novom svi muškarci moraju imati frizuru kao vrhovni vođa. Naravno, vođa Sjeverne Koreje vjerojatno je mala beba u usporedbi s rimskim carem Kaligulom koji se smatrao reinkarnacijom Jupitera, a onda je i smatrao normalnom činjenicu da je svog konja postavio za senatora i konzula.

Koliko je munjen bio ruski car Petar Veliki, možda i nije čudo s obzirom da je preuzeo najvišu državnu funkciju sa samo 10 godina. Vladao je do smrti, 1725. Važno je spomenuti da je Petar Veliki silno htio modernizirati Rusiju te se okružio savjetnicima i stručnjacima iz zapadne Europe. No to je išlo toliko daleko da je zabranio tradicionalne ruske duge brade. Svatko tko se odbio brijati morao je platiti porez od 100 rubalja godišnje.

Koliko je Nicolae Ceauşescu zla nanio Rumunjskoj tijekom svoje vladavine, dobro je poznato. No vjerojatno su se zaboravile sitne bizarnosti koje je provodio, posebno u drugoj dekadi vlasti. Kao i mnogi drugi manijaci, i Ceauşescu si je tepao govoreći za sebe da je ‘Vođa’ i ‘Karpatski genij’, a među njegovim ingenioznim propisima nalazi se onaj prema kojem nitko nije smio posjedovati pisaću mašinu bez dozvole. Također, televizijske voditeljice pred kamerama nisu smjele nositi nakit, a knjige koje su obrađivale teme seksualnosti i reprodukcije smatrane su ‘državnim tajnama’ i obilježene su kao ‘medicinski udžbenici’. Jedna od zastrašujućih stvari koje je Ceauşescu uveo s ciljem da poveća natalitet odnosilo se na žene koje nemaju djecu. Čak i ako su bile neplodne, morale su plaćati porez do 10 posto mjesečnih primanja.

Aktualni kralj Saudijske Arabije, kralj Abdulah, možda je zainteresiran za modernizaciju saudijske kulture, obrazovanja, zdravlja i ekonomije, no sve to i dalje samo u muškom svijetu. Naime žene otprilike ne mogu napraviti korak bez odobrenja muškog skrbnika - ne smiju putovati, udavati se ili tražiti više obrazovanje. Osim toga, žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju voziti automobile.

Osim što je bio odgovoran za smrt tisuća ljudi, bivši, danas pokojni predsjednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov imao je za misiju izgraditi nacionalni identitet države jer je smatrao da ga ona nema. No promijenio je nazive dana u tjednu i mjeseca i nazvao ih po svojim članovima obitelji i turkmenistanskim kulturnim ikonama, zabranio je dugačku kosu i bradu muškarcima, proglasio je ilegalnim pjevanje na playback na javnim koncertima te zabranio pse u glavnom gradu. Zabranio je i zlatne zube, a novinarke i voditeljice nisu smjele nositi šminku.

Za donošenje bizarnih zakona nisu potrebni diktatori, a to dokazuje i činjenica da je u Francuskoj Orwellova ‘Životinjska farma’ navodno potaknula donošenje propisa prema kojem se svinja ne smije nazvati Napoleon. Naime u toj satiričnoj noveli svinja Napoleon zapravo predstavlja Staljina i u mnogim je izdanjima preimenovana u Cezar. Sumnjamo da je itko u Francuskoj danas svjestan tog zakona ili da ga se pridržava. Za bizarnostima ne zaostaje ni Kalifornija u kojoj je životinjama (da, životinjama!) zabranjeno javno parenje unutar 450 metara udaljenosti od crkve, škole ili restorana. Trebalo bi istražiti provodi li se taj zakon. I kako.