SOČNO I HRSKAVO

Ovaj kuhar specijalizirao se za pripremu kukaca

26.12.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Kuhar David George Gordon napisao je cijelu kuharicu recepata čiji su glavni sastojak kukci. Ima tu svega – od pohanja do salata i crva na naglo

U kuharici 'Eat-a-Bug' američkog autora Davida Georgea Gordona glavni sastojak recepata su kukci i pauci. Jela poput paprikaša od termita i salate s pčelama samo su neka od poslastica koje je Gordon pripremio tijekom svog kulinarskog istraživanja.

Kukci su već dugo dio života 63-godišnjeg kuhara Gordona, a svoj neobičan interes razvio je nakon što je 1997. proučavao žohare i mrave za knjigu o štetočinama. Njegov pozitivan stav u vezi kukaca potvrdili su i mnogi članci u kojima se hvale kao hrana ili zbog svojih ljekovitih svojstava.

'Ljudi su ili zgroženi ili oduševljeni – ne postoji baš neko umjereno mišljenje o kukcima u hrani', rekao je David George Gordon.


Većina onih koji su kušali Gordonovu hranu ugodno je iznenađena koliko je ukusna. Neki su se vraćali mnogo puta ponovo jesti njegovu tjesteninu sa skakavcima.

Insekti u sebi imaju velike količine proteina i vitamina te minerala i aminokiselina pa stoga ne čudi da postoje mnogi poput Davida Georgea Gordona koji u budućnosti vide cijele sekcije tržnica specijalizirane za kukce.

'Prije stotinu godina nismo bili pretjerano zainteresirani ni za sirovu ribu, a pogledajte nas danas – s lakoćom možemo potrošiti plaću u nekom restoranu koji poslužuje sushi', dodaje kuhar Gordon i time ukazuje kako se ukusi s vremenom mijenjaju.