NEZGODNI PARAZIT

Od ugriza ovog krpelja postat ćete vegetarijanci

26.09.2014 u 13:19

Bionic
Reading

Krpelj Amblyomma americanum mogao bi uspjeti tamo gdje su mnogi stručnjaci za zdrav život bili neuspješni. Bizarni krpelj svojim ugrizom pretvara ljude u vegetarijance

Iako cijela stvar zvuči zabavno, u stvarnosti i nije baš toliko smiješna onima koje je krpelj Amblyomma americanum ugrizao. Naime, taj sitni parazit (krpelji inače pripadaju istom razredu kao pauci) svojim ugrizom stvara alergiju na crveno meso, piše Science Daily


Krpelji Amblyomma americanum prenose mnoge bolesti, a alergiju na meso stvaraju vrstom ugljikohidrata (alpha-gal) koji ljudi nemaju u tijelu. Iako je taj isti ugljikohidrat prisutan u mesu, kad ga varimo, nemamo nikakvih problema – poteškoće počinju kad ga krpelj svojim ugrizom unese u našu krv.

Naš autoimuni sustav prepoznat će ugljikohidrat 'alpha-gal' kao strano tijelo i napasti ga, no posljedica toga je da sljedeći put kad pojedemo bilo kakvo crveno meso, naša antitijela ponovo se aktiviraju i izazivaju snažnu alergijsku reakciju. Intenzitet alergijske reakcije na meso ovisi od osobe do osobe, no u najgorem slučaju može doći do gušenja.

Za sada ne postoji lijek za ugriz krpelja Amblyomma americanum i liječnici još ne znaju je li u pitanju kratkotrajna alergija ili kronični problem, no dobra vijest za sve žrtve malog parazita jest da riba i perad nemaju problematični ugljikohidrat, već je samo meso (i mast) sisavaca opasno.

Alergija koju krpelj Amblyomma americanum izaziva prvi put je povezana s njim prije sedam godina zahvaljujući sličnom slučaju u Australiji. Nezgodni parazit inače obitava na jugoistoku SAD-a.