POVRATAK U BUDUĆNOST

Leteći skateboardi napokon su stvarnost!

21.10.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Još od 1989. kada je na u kinima osvanuo drugi nastavak serijala 'Povratak u budućnost' svi smo poželjeli imati 'hoverboard', no trebalo je proći čak 25 godina da bi se na tržištu pojavilo nešto slično – Hendo Hover

Svi se sjećamo lebdećih dasaka iz filma 'Povratak u budućnost 2'. Otkad smo prvi put vidjeli Martyja McFlyja kako juri po vodi i preko svake druge površine, svi smo poželjeli moći učiniti isto, no prošlo je 25 godina, a pravog hoverboarda još uvijek nema. Ili možda ipak ima?


Kalifornijska tvrtka Hendo Hover tvrdi da je proizvela funkcionalnu lebdeću dasku, no postoji par začkoljica – baterija joj traje svega nekoliko minuta, cijena joj je 10.000 dolara, a lebdi samo iznad metalnih površina, piše Telegraph

Hendo Hover trenutačno sakuplja 250.000 dolara putem Kickstartera kako bi mogla početi s proizvodnjom. Hendov hoverboard trenutačno lebdi oko dva i pol centimetra iznad tla, a ako pogledate snimku, odmah ćete uočiti još jedan problem s daskom – užasno buči.

Novac koji Hendo Hover prikuplja nije samo za daske, već i za rampe prekrivene metalom s obzirom na to da je takva površina jedina iznad koje njihov proizvod može lebdjeti. Iako nije dvojbeno da je u pitanju zanimljiva inovacija, nismo jedini kojima se čini da je Hendova daska još daleko od komercijalne upotrebe. Hendo je na Kickstarteru za sada prikupio samo 6.500 dolara.

Daska lebdi zahvaljujući elektromagnetima koji stvaraju odbojno polje, no ako dobro razumijemo, prilično je teško upravljati njome. Hendo Hover nada se da će svoju tehnologiju uspjeti prodati tvornicama i skladištima gdje bi mogla biti vrlo korisna.