NAJEŽENE PRINOVE

Dikobrazi se pridružili životinjama u Maksimiru

12.08.2010 u 13:30

Bionic
Reading

U posljednja dva mjeseca Zoološki vrt grada Zagreba postao je bogatiji za dva mladunčeta sjevernoameričkih dikobraza drvolazaca

Obitelj sjevernoameričkih dikobraza drvolazaca u Zoološkom vrtu grada Zagreba ponosno pokazuje svoju mladunčad. Prvi je dikobraz u vrtu okoćen početkom lipnja, a drugi početkom ovog mjeseca.

Takav baby boom u obitelji dikobraza iznimno je razveselio posjetitelje i djelatnike vrta. Naime, mužjak s tri ženke prošle je godine stigao iz Češke nakon što se u Zoološkom vrtu grada Zagreba ta vrsta životinja nije mogla vidjeti više od 15 godina.

Sićušni glodavci umanjene su verzije svojih roditelja. Rađaju se s bodljama i od odraslih se razlikuju samo po veličini. Već prvih dana oba su se mladunca pokazala kao vrsni penjači. Najviše vremena provode visoko na granama glođući koru drveća, lišće i sjemenke.

Dikobrazi svoju zagrebačku adresu dijele s američkim divljim puranima. Zajedno su smješteni u nastambi koja predstavlja životinje Sjeverne Amerike. Njihov suživot primjer je savršenog sklada. Dok se purani šepure po tlu, ljupki ih glodavci gledaju s visoka.