NA PRIVREMENOM RADU

Čovječja ribica novi stanovnik zagrebačkog Zoološkog vrta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.04.2010 20:10
  • Objavljeno 14.04.2010 u 20:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Endemični vodozemac u Zagreb stiže iz Like kako bi se posjetitelji educirali o važnosti zaštite vodozemaca, u čemu će im pomoći zaposlenici vrta i studenti biologije

Čovječjaribica će se u Zoološkom vrtu grada Zagreba moći razgledati od subote, 17. travnja, kada se obilježava Žablji dan, posvećen vodozemcima.

Endemični vodozemac bit će izložen na katu Insektarija do 20. lipnja. Nakon toga se vraća u prirodu.

Čovječja ribica (Proteus anguinus) zaštićena je vrsta i nalazi se na crvenom popisu ugroženih životinja Republike Hrvatske. Zbog onečišćavanja podzemlja, osobito kemijskim otpadom, pesticidima i umjetnim gnojivima, staništa čovječje ribice često su ugrožena. Uništavaju ih i promjene razine te smjera protoka podzemnih voda, a ako ih vodena bujica izbaci na površinu, ugibaju. Živi u podzemnim vodama Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Hrvatske. U našoj zemlji nalazimo ih u Istri, Lici i Dalmaciji te na Kordunu.

Životni vijek čovječje ribice procijenjen je na 58 godina. Hrani se vodenim račićima, crvolikim životinjama, ličinkama vodenih kukaca i mekušcima. Njezino tijelo jeguljastog oblika blijedoružičaste boje dugo je oko 25 cm. Bezpigmentiranost je posljedica života u tami.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi