KRV, ZNOJ I SUZE

10 najgorih ljetnih poslova

05.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Premda je radnom narodu ljeto sinonim za godišnji odmor i izležavanje bez grižnje savjesti, učenici, studenti ili jednostavno oni koji preko godine nisu bili toliko sretni da pronađu pristojan posao iskorištavaju priliku da u ta dva-tri mjeseca zarade koju kunu. Ima poslova za koje možemo reći da se zaista radi o krvavo stečenom novcu i koje ne bi tako olako preporučili

Rad u pečenjari
Limenka. Dva puta tri kvadrata. Kipuće ulje na kojem se ne prestaju okretati faširani pripravci. Ako je vani 35 stupnjeva, unutra je sigurno 45. Osim ako imate neodoljivu želju izgubiti desetak kila na prilično bolan i neugodan način, toplo ne preporučamo rad u limenim pečenjarama, ali skidamo kapu onima koji su to odabrali za svoj životni poziv. Slijedi tjedan dana godišnjeg u najbližoj žutoj zgradi.

Konobarenje
Činjenica je da se konobarenjem, posebno u turistički razvijenim mjestima na jadranskoj obali, preko ljeta može sasvim pristojno zaraditi. Dobar konobar će sigurno dobiti dobru plaću, a neće izostati ni dobre napojnice. No ako se prethodno do detalja ne dogovorite o uvjetima rada, konobarenje se može pretvoriti u pravu noćnu moru. Smjena od osam do četiri poslijepodne pa od šest poslijepodne do ponoći, gužva i pijani turisti, sto stupnjeva, znoj, zapuhanost, nespavanje – koliko to košta? Kada nakon nekoliko tjedana kolabirate, to neće ni biti bitno jer će već novi konobar, željan zarade, nestrpljivo čekati u redu da zaradi više od svojih roditelja.

Funvideo osvete građevinskim radnicima
Bauštela
Jedina prepoznatljiva i zaista zabavna stvar kod rada na baušteli, odnosno u građevini, usred ljeta su praseći ružičaste ruke do nadlaktice, vrat i noge od gležnja do natkoljenice. Taman ona mjesta koja valja zagristi (na prase, naravno, mislimo). Dobro sad, šalu na stranu... U poštenoj tvrtki ćete zaraditi pristojnu plaću (ako je ne kanite spiskati na pive i loše sendviče) i možda nabildati koji mišić za koji niste ni znali da postoji, ali muke su pritom neizrecive. Ništa se ne može usporediti s usijanim asfaltom ili betonom kojim ćete u takvom poslu neminovno biti okruženi. Pa kada se reš pečeni vratite kući, jedino vam preostaje plaću potrošiti u planinama.

Voditelj vodenog aerobika za starije
OK, treneri fitnessa i aerobika najčešće imaju pristojne poslove preko godine. Međutim, manji postotak se barem jedanput okuša u vođenju vodenog aerobika bogatih gostiju nekog hotela, naravno zbog zarade koja se u takvim prilikama pruža. No čak ni novac zimi ne može izbrisati sliku smežuranih tjelesa koja poput suhih šljiva poskakuju u vodi ni oduševljene face što zbog zadovoljstva samima sobom, što zbog mladog trenera, kao ni pokoji papirić s brojem telefona krišom gurnut u ogrtač uz zagonetni osmjeh.

Naplaćivanje parkinga
Premda se trudimo modernizirati pa se gradski parking već dugo plaća putem SMS-a ili automata, u turističkim mjestima mnogo je privatnih parkinga na izmišljenim mjestima. A tamo onda treba zaposliti nekog naivca koji misli da će ga šilterica spasiti od sunca na kojem boravi 12 sati dok na papirić zapisuje vrijeme dolaska i vrijeme odlaska. Ne vjerujte, ništa vas ne može spasiti od ljetnog neprijatelja broj jedan – vrućine.

(Pomoćni) kuhar
Već je dovoljno grozno ljeti glumiti kuhara u nekoj malenoj, zadimljenoj kuhinji u koju se gazda nije pobrinuo ni adekvatnu klimu postaviti. A još je gore praviti se da znate kuhati kao pomoćni kuhar nekom egocentriku koji će vam uvaljati poslove od ribanja zagorenih tava do iznošenja smeća. Jer, naravno, takvi restorani nemaju dovoljno zaposlenih, posebno u vrijeme recesije.

Ne čisti septičke jame, ali nije mu lako...
Čistač septičkih jama
Čišćenje septičkih jama zvuči dovoljno grozno da to ne bismo voljeli isprobati ni usred najljepšeg proljetnog dana, a kamoli za ljetnih žega. No, mora i to netko raditi. Ali ako vam već toliko očajnički treba novac, radije ćemo preporučiti bauštelu ili rad u pečenjari - priznajte da ćete radije mirisati na ćevape i cement nego na otpatke četveročlane obitelji i njihovih finih turista.

Prodavač krafni/kukuruza na plaži
Jedno je gurati nos u izgoreno meso ili mirisati gnoj, a drugo je gledati more i ne baciti se u njega. To je kao da niste pili tri dana, a onda netko stavi čašu vode ispred vas i kaže vam da je smijete popiti tek za 12 sati. Ali dotad morate gledati u nju. Prodavači kukuruza i krafni po plaži ipak imaju ljepši pogled od nekih navedenih zaposlenika, čak imaju i priliku upucavati se, bacati fore i nasmijavati zgodne žene. Samo je problem što svi zgodni i duhoviti muškarci u državi u tom trenutku upravo rade nešto drugo.

Nosač golf palica
Premda sumnjamo da ćete se buniti ako se zaposlite kod nekog bogataša za kojim nekoliko puta tjedno treba trčkarati i nositi mu palice na terenu za golf, uvjereni u dobru i laku zaradu, slijedi tortura kakvu niste ni zamišljali. Osim što postoji velika mogućnost da se zaposlite upravo kod najgoreg seoskog cicije koji će se na kraju tjedna svaditi s vama oko toga koliko vam zapravo novca treba isplatiti, shvatit ćete i da se jedino možete usporediti s Pepeljugom.  Radit ćete sve što vam naredi, a da ni ne primijetite i još ćete mu se ulizivati uvjereni da će se sljedećeg tjedna prema vama odnositi kao prema čovjeku. Mogli ste isto tako glumiti tepih i ležati cijeli dan u nekoj velikoj robnoj kući, manje je naporno.

Volontiranje koje je pošlo po krivu
Volonterski su kampovi uglavnom na dobrom glasu, no povremeno sve ode kvragu. Pod izlikom plemenitosti, ljudskosti i prije svega društvene korisnosti, netko vas uspije nagovoriti da mjesec-dva radite za njega i da vam za to uopće ne plati. Ne, nego vas uspije učiniti sretnima i zahvalnima na prostoru u koji možete staviti vreću za spavanje. Uvjereni ste da činite pravu stvar, mijenjate svijet, a to će zasigurno negdje ostati zapisano. Da, u 'Zahodskom priručniku' u poglavlju 'Glup sam i ponosim se time', odmah ispod poduzetnika koji je zahvaljujući grupicama volontera u godinu dana izgradio safari park na kojem sad zarađuje polovicu BNP-a nebitno-koje-države!