visoki gosti

Plenković o dolasku Merkel: Treba uvijek imati dva šešira

29.04.2019 u 13:07

Bionic
Reading

Za dvadesetak dana u Hrvatsku bi trebala doći njemačka kancelarka Angela Merkel. O njenom dolasku oglasio se i premijer Andrej Plenković, koji poslijepodne putuje u Berlin

Plenković je, prenosi N1, komentirao izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je u nedjelju navečer rekao da će na predstojećem sastanku u ponedjeljak u Berlinu najviše riječi biti o odnosima Beograda i Prištine i ocijenio kako na to ukazuju neki 'čudni momenti' i izbor sudionika koje su pozvali organizatori sastanka, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Macron. Vučića muči što su na sastanak pozvane Hrvatska i Slovenija.

'Gledajte, sastanak kojeg su organizirali Merkel i Macron ima za cilj malo rezimirati gdje smo trenutnuo kada je riječ o jugoistočnoj Europi. Hrvatska i Slovenija pozvane su jer su to dvije države koje kontinuirano, a Hrvatska znatno više, tu temu ističu na sjednicama Europskog vijeća. Sastanak večeras naravno da je najviše fokusiran na trenutne pregovore između Srbije i Kosova i dobro je da da čujemo stavove', rekao je Plenković.

Za dvadesetak dana u Hrvatsku dolazi njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber.

'Ja često imam dojam da možda u hrvatskoj javnosti nisu svi svjesni, pa ni na političkoj sceni, relativne snage HDZ-a unutar EPP-a. Manfred Weber je moj prijatelj, radili smo više od tri i pol godine zajedno u Europskom parlamentu. On je glavni, a dolazi i Angela Merkel. Želi dati podršku Hrvatskoj, Weberu i potporu kandidatima HDZ-a na izborima za Europski parlament. Dolazi i zbog kvalitete programa i zbog svega što kontinuirano radimo na europskoj razini', rekao je Plenković.

Dodao je da će se s Merkel sastati i u svojstvu njemačke premijerke. 'Imat ćemo bilateralni sastanak, to je sasvim normalno. Treba uvijek imati dva šešira', kazao je.