imenuje ih ustavni sud

Predloženi članovi Etičkog povjerenstva, evo tko će nadgledati kandidate na izborima

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 16.04.2019 13:39
  • Objavljeno 16.04.2019 u 13:15
Bionic
Reading

Iako je već odavno trebalo biti imenovano, ovih dana moglo bi konačno biti oformljeno Etičko povjerenstvo koje će nadgledati izbore. Vladajući i oporba dogovorili su se oko kandidata koje će imenovati Ustavni sud

Prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz RH, Etičko povjerenstvo nadstranačko je tijelo javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela na izborima. Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje kandidata u kampanji, ali i na samim izborima. U slučaju kršenja Etičkog kodeksa šalju priopćenja i upozorenja, no nemaju ovlasti kažnjavati.

Sastoji se od predsjednika i šest članova, od čega tri člana predlažu vladajući, a tri oporba.

Imenovanje Etičkog povjerenstva kasnilo je jer se nije uspio postići dogovor između oporbe, ali danas je i to riješeno. Tako su vladajući za članove Etičkog povjerenstva predložili bivšu šeficu Ustavnog suda Jasnu Omejec, profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu Davora Derenčinovića te politologa i sveučilišnog profesora Peru Maldinija. Oporba je pak predložila profesora Fakulteta političkih znanosti Gorana Čulara, leksikografa i književnika Vlahu Bogišića te umirovljenog sveučilišnog profesora Stanka Uršića.

Predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt po položaju je predsjednik Etičkog povjerenstva, a ostale će članove imenovati Ustavni sud i oni moraju dolaziti iz redova istaknutih javnih osoba te ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Kada bude oformljeno Etičko povjerenstvo, donijet će i Etički kodeks, po kojem će se morati ravnati kandidati na izborima.

Etičko povjerenstvo formira se i na parlamentarnim izborima. Posebice je bilo aktivno na parlamentarnim izborima 2016., kada su upozorenja dobili neki dužnosnici, poput Željka Reinera, Milana Bandića i Darka Horvata, zbog korištenja sredstava u vlasništvu države i lokalnih jedinica u kampanji, Stevo Culej dobio je upozorenje zbog širenja govora mržnje protiv zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, a stiglo je i priopćenje u kojem se od sudionika kampanje tražilo da se suzdrže od iznošenja podataka o privatnom životu suparnika.

Kako je kampanja za europske izbore već započela, pojavili su se i prvi problemi, poput laptopa Gordana Marasa, i može se očekivati da će Etičko povjerenstvo i ovaj put imati pune ruke posla.