UZ JOŠ NEKE ODLUKE

Etičko povjerenstvo odbilo prijavu protiv Kujundžića

03.09.2016 u 01:51

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo u petak je odbilo prijavu protiv kandidata HDZ-a u X. izbornoj jedinici Milana Kujundžića, koju je podnijela Hrvatska liječnička komora zbog njegove izjave kojom je hrvatske liječnike prikazao kao neodgovorne, lijene neznalice koje ne zaslužuju svoju plaću.

Povjerenstvo u obrazloženju navodi da nije ovlašteno ocjenjivati ponašanje sudionika izbora koje može ulaziti u nadležnost stegovnih tijela strukovnih udruženja.

Hrvatska liječnička komora (HLK) prijavila je Kujundžića nakon što je u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu izjavio kako '50 posto hrvatskih doktora ne zaradi plaću, niti znaju, niti hoće raditi'.

Povjerenstvo ističe da je upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način, kao i onih koji su zakonito prikupile organizacije i službe, ali za druge namjene protivna Izbornom etičkom kodeksu. Napominjući da nije ovlašteno tijelo za utvrđivanje povrede prava na zaštitu osobnih podataka, Povjerenstvo upućuje građane da se u slučaju da prime poruke slične onoj kakvu je primio jedan državni službenik u Ministarstvu turizma, obrate za to nadležnoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Spomenuti službenik proslijedio je, naime, Povjerenstvu poruku elektroničke pošte koju je primio na službenu e-mail adresu u Ministarstvu, a koja je poslana sa adrese za koju je pretpostaviti da se njome služi HDZ. Poruka je naslovljena 'Aplikacijom smo pokrenuli novi tehnološki trend u komunikaciji sa građanima', a sadržava poziv primatelju da na svoj pametni uređaj preuzme aplikaciju 'Vjerodostojno' i posluša poruku predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Povjerenstvo ne spori pravo svakom građaninu da slobodno i javno izražava svoje političke preferencije i daje potporu pojedinim kandidatima, ali napominje da bi čelnici javnih ustanova (škola, bolnica i sl.) u kampanji trebali izbjegavati javne nastupe koristeći se javnom funkcijom.

Povjerenstvo od medija očekuje da objektivno, nepristrano i uravnoteženo informiraju o kampanji. Takvu poruku poslalo je reagirajući na pritužbu Maurizia Zennara, kandidata za saborskog zastupnika talijanske nacionalne manjine, koji smatra da se više događaja koje je doživio u kampanji upućuju na neravnopravno izborno natjecanje.