N1 Dataroom

Posljednje odmjeravanje snaga prije izbora: Evo tko prema istraživanju ulazi u euro parlament

 • Autor: V. P. P.
 • Zadnja izmjena 24.05.2019 18:59
 • Objavljeno 24.05.2019 u 18:11

Euroizbori: Božo Petrov, Tihomir Lukanić, Karlo Ressler, Tonino Picula, Valter Flego, Mislav Kolakušić, Dalija Orešković, Martina Bienenfeld, Marijana Petir, Ruža Tomašić, Bruna Esih

Izvor: Cropix / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Prema posljednjem istraživanju kojeg je od 28. travnja do 13. svibnja ekskluzivno za N1 Televiziju provodila tvrtka Oraclum na čelu s dr. sc. Vukom Vukovićem sa Sveučilišta u Oxfordu, HDZ bi na predstojećim izborima za Europski parlament mogao imati daleko najviše razloga za zadovoljstvo - iako u blagom padu i dalje osvajaju šest mandata u EP

Gledano u postotcima, HDZ bilježi rezultat od 34,67, što je blagi pad (cca 2%) u odnosu na prvo istraživanje.

SDP bilježi blagi rast te građani očekuju da će na izborima osvojiti 21,1% glasova.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n1

Blagi rast bilježi i Živi zid koji je na 11,1%, dok je Most ostao na stabilnih 7,3%. Blagi pad bilježi Amsterdamska koalicija kojoj građani predviđaju podršku od 5,7% te osvajanje mandata koji bi se aktivirao tek nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

Ispod praga ostaje Lista Mislava Kolakušića (3,3%), Start (3,1%), MB 365 (2,8%), Neovisni za Hrvatsku (2,4%), Suverenisti (2,2%), Pametno (1,2%), HNS (1,2%), Možemo (1,1%) te HSLS (0,5%).

U Europski parlament tako ulazi prvih šest kandidata s liste HDZ-a.

 • +24
 • +21

Skup HDZ-a u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Na listi SDP-a najbolji preferencijalni rezultat ostvaruje Biljana Borzan (31%) te prvi na listi Tonino Picula (20%) dok je treći koji bi mogao ući u EP i dalje Ranko Ostojić sa 12% preferencijalnih glasova.

Posljednji s liste Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, odnosi najveći broj preferencijalnih glasova (46%), na listi Mosta je najveći broj glasova odnio Božo Petrov, a mrtva se utrka vodi u Amsterdamskoj koaliciji, najviše preferencijalnih glasova odnosi Krešo Beljak(22%), zatim Valter Flego (21%) a na trećem je mjestu Anka Mrak Taritaš (20%).

 • +11
 • +8

Živi zid predao listu za EU pralament

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

O istraživanju

Oraclumovo istraživanje je specifično jer nadilazi okvire standardnog anketiranja te stoga ne računa statističku pogrešku u klasičnom smislu, već donosi distribucije vjerojatnosti ishoda. Rezultati istraživanja su oni za koje Oraclumova inovativna BASON metodologija procjenjuje da imaju najveću vjerojatnost da će se dogoditi.

 • +27
 • +24

Završni skup SDP-a u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Metodologija se temelji na dva koncepta zbog kojih nije potrebno koristiti modele koje koriste klasične anketne metode u prilagodbi svojih uzoraka: mudrost masa i mrežna analiza prijateljstava na društvenim mrežama. Ispitanike se ne pita za koga će glasati već za koga misle da će pobijediti na izborima, te za koga misle da će glasati njihovi prijatelji, obitelj, susjedi. Svaki pojedinac ima neko mišljenje o tome kakav će biti konačan ishod izbora.

 • +15
 • +12

Zagreb: Završni skup Mosta nezavisnih lista

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

To mišljenje temelji se na trenutnim anketama, na informacijama koje dobiva od okoline (mediji, prijatelji, kolege s posla, društvene mreže) te na informacijama koje dobiva od politički bolje informiranih pojedinca. Na temelju toga moguće je agregiranjem svih pojedinačnih različitih mišljenja dobiti točnu predikciju konačnog ishoda bez nužnosti reprezentativnog uzorka populacije.

O Oraclumu

Anketu provodi Oraclum Intelligence Systems, britanska firma koja koristi društvene mreže i strojno učenje za predviđanje izbora, kretanja na tržištu, potražnju za proizvodima, i ponašanje potrošača. Anketu koordiniraju osnivači Oracluma: dr.sc. Vuk Vuković, dr.sc. Dejan Vinković te prof. dr. sc. Mile Šikić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!