čeka se kraj izbora

Laburisti pobjednici u Nizozemskoj po izlaznim anketama, no gdje su rezultati za Britance?

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 24.05.2019 13:44
  • Objavljeno 24.05.2019 u 14:00
Bionic
Reading

Jučer su na području Europske unije započeli izbori na kojima države članice biraju svoje zastupnike u Europski parlament. Prvi izbori održani su u Nizozemskoj i Ujedinjenoj Kraljevini, no dok su izlazne ankete pokazale pobjednike u Nizozemskoj, iz Britanije nije bilo rezultata

Prema izlaznim anketama, u Nizozemskoj su iznenađujuću pobjedu odnijeli Laburisti, čiji je Frans Timmermans aktualni drugi čovjek Europske komisije. Na drugom mjestu je liberalna stranka nizozemskog premijera Marka Ruttea, dok euroskeptične stranke nisu osvojile onoliko koliko im se predviđalo.

No dok su izlazne ankete u Nizozemskoj pokazale odnos snaga, anketa nije bilo u Ujedinjenoj Kraljevini.

Razlog je jednostavan. Objava izlaznih anketa u Ujedinjenoj Kraljevini zabranjena je sve dok traje glasanje, a radi se o kaznenom djelu koje je propisano Zakonom o zastupanju naroda iz 1983.

Prema odredbama zakona, za vrijeme trajanja glasanja zabranjena je objava bilo kakve izjave u kojoj se govori kako su birači glasali, ukoliko je utemeljena na informacijama dobivenim od birača nakon što su obavili glasanje.

Kazneno djelo je objava bilo kakvih predviđanja izbornih rezultata ako su ona utemeljena na izlaznim anketama.

>>> Theresa May u suzama podnijela ostavku: Nisam uspjela ostvariti Brexit

Ova pravila vrijede u Britaniji i za parlamentarne i za lokalne izbore, ali i za europske izbore. Kako prema europskim pravilima izbori za Europski parlament u Europskoj uniji traju od 23. do 26. lipnja, prema britanskom zakonu Ujedinjena Kraljevina mora čekati dok završe izbori i u posljednjoj državi članici kako bi mogla objaviti izlazne ankete.

Kao posljednja od država članica glasa Italija, u kojoj se birališta zatvaraju u nedjelju u 23 sata, a do tada ni Britanci neće objavljivati svoje izlazne ankete.

  • +16
Ankete predviđaju da će najviše glasova ići stranci Nigela Faragea, duhovnog tvorca Brexita Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Doduše, Britanci su dan uoči izbora, točnije u srijedu, mogli objavljivati ankete. Jedna takva predvidjela je da će najviše, odnosno 37 posto glasova ići stranci Brexit, kojoj je na čelu Nigel Farage.

Na drugom mjestu, s 19 posto, prema toj anketi su Liberalni demokrati, kojima je na čelu Vince Cable. Tek na trećem mjestu su laburisti Jeremyja Crobyna s 13 posto, dok su konzervativci, iz čijih redova dolazi i britanska premijerka u ostavci Theresa May, tek na petom mjestu sa sedam posto.