uređena pravila

Pogledajte koliko je Europska unija učinila sigurnijim promet putnicima na trajektima

  • I. Ba.
  • Zadnja izmjena 20.05.2019 10:35
  • Objavljeno 20.05.2019 u 10:16
Bionic
Reading

Na trajektnim linijama u EU svake godine preveze se 400 milijuna putnika. Kad se sljedeći put u nekoj od luka EU-a ukrcate na trajekt, sjetite se svih aspekata svog putovanja koja su uređena pravilima EU-a

Zahvaljujući utvrđenim sigurnosnim standardima, kroz luku bi se trebalo proći bez teškoća. Ako brod plovi pod zastavom države Europske unije, onda ga nadležna tijela redovito pregledavaju i provjeravaju sve što je potrebno za sigurnu plovidbu, primjerice vodonepropusnost, sigurnost od požara i istrošenost, poručuju na službenim stranicama What Europe does for me.

Promet putnika i vozila u 2018. godini na državnim linijama u javnom obalnom pomorskom prijevozu na Jadranu je u porastu u odnosu na 2017. godinu za 1,8 posto putnika i gotovo pet posto vozila, navodi se na službenim stranicama hrvatske Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Najprometnija trajektna linija prošle godine po broju putnika bila je Supetar – Split i obrnuto, kojom je prevezeno gotovo dva milijuna putnika (1.962.408), a slijedi ju Valbiska – Merag i obrnuto s 1.178.572 putnika.

Po broju vozila najprometnija je također linija Valbiska – Merag i obrnuto s 468.070 vozila, a potom linija Supetar – Split i obrnuto s 402.058 vozila.

  • +7
Gužve u trajektnoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Oprema na brodu poput čamaca za spašavanje također treba ispunjavati sigurnosne zahtjeve i imati certifikat, ponavljaju iz Europske unije, jer prema pravilima EU-a posada mora proći odgovarajuće osposobljavanje, a njihovi radni uvjeti ne smiju ugroziti sigurnost broda. Iako se većina tih pravila temelji na međunarodnim standardima, EU ih je uvrstio u svoje zakonodavstvo da bi se u svim državama EU-a jednako primjenjivala i provodila u skladu sa zakonom.

Kao putnik u pomorskom prijevozu imate jednaka prava u cijelom EU, na primjer pravo na informacije ili naknadu u slučaju kašnjenja ili otkazivanja putovanja.

Više na: ovajputglasam.eu