vatrogasci u eu

Hrvatski vatrogasci priskočili u pomoć, gasili požare u EU

Bionic
Reading

Vatra i požari ne poznaju državne granice, pa tako ni vatrogasci. Solidarnost i koordinacija stoga su od ključne važnosti na području Europske unije. Zato je nužan mehanizam Unije za civilnu zaštitu, u okviru kojega Europski koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije radi na koordinaciji pomoći za zemlje pogođene katastrofama. Sa svim je upoznata i Hrvatska vatrogasna zajednica koja već nekoliko godina o požarima raslinja obavještava taj centar

'Vatrogasno operativno središte već nekoliko godina obavještava tijekom požarne sezone ERCC (European Response Coordination Center) o požarima raslinja. Informacije o požarima raslinja Hrvatska vatrogasna zajednica svake godine za prethodnu godinu dostavlja svjetskom centru za praćenje vatrogasnih intervencija. Detaljne podatke Europskoj Uniji dostavlja Ministarstvo poljoprivrede', odgovara tportalu Mario Starčević, tajnik Tehničko-operativnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ovaj je Europski koordinacijski centar prošloga srpnja tijekom šumskih požara u Švedskoj koordinirao u raspoređivanju sedam zrakoplova, šest helikoptera, 67 vozila i više od 360 osoba iz Italije, Francuske, Njemačke, Litve, Danske, Portugala i Poljske dok je Europska komisija sufinancirala 1,15 milijuna eura transportnih troškova, a program Copernicus proizveo je blizu 40 satelitskih karata, ističu i na službenim stranicama toga centra.

Istovremeno se to smatra najvećim operativnim zahvatom EU-a za civilnu zaštitu u šumskom požaru u posljednjem desetljeću u Europi, a što se tiče raspoređivanja osoblja, to je bila najveća operacija šumskog požara od kada je kreiran Mehanizam, još 2001.

Šumski požari, opisuju na stranicama Što Europa čini za mene, ne zaustavljaju se na državnim granicama, pa tako ni vatrogasci. Solidarnost i koordinacija od ključne su važnosti. Zato je nužan mehanizam Unije za civilnu zaštitu, u okviru kojega Europski koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije radi na koordinaciji pomoći za zemlje pogođene katastrofama. Nadalje, Europski kapacitet za odgovor na hitne situacije dobrovoljan je mehanizam kojim se zemljama pomaže da udruže potrebne resurse za brzo pružanje pomoći u pogođenom području. Unija je također uspostavila Europski informacijski sustav za šumske požare u cilju pružanja stručnog znanja i ažuriranih informacija.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice potvrđuju kako su hrvatski vatrogasci pomogli u kriznim situacijama drugim državama na području Europske unije.

'Republika Hrvatska nije aktivirala do sada mehanizam civilne zaštite EU za ispomoć za požare raslinja', odgovara tajnik Starčević na upit tko je od vatrogasaca iz EU stigao u kriznim situacijama u Hrvatsku.

Da bi se olakšao rad vatrogasaca i povećala njihova sigurnost, Unija provodi mjere koje uključuju koordinaciju vatrogasnih aktivnosti, standardizaciju opreme, poticanje razmjene informacija te potporu osposobljavanju i prekograničnoj suradnji. Standardizacijom opreme povećava se osobna sigurnost vatrogasaca, a utvrđeni su i standardi kvalitete kaciga za gašenje šumskih požara kao i tehničko spašavanje. U okviru projekta EU SMART@FIRE potaknut je razvoj pametnih tehnologija za zaštitna odijela, zahvaljujući kojima zapovjednici automatski dobivaju biometrijske podatke i podatke o položaju.