TJEDAN EUROPE

Mladi otvoreno govorili o Europskoj uniji i izborima za parlament

  • Autor: Ivana Ivandić
  • Zadnja izmjena 10.05.2019 16:28
  • Objavljeno 10.05.2019 u 15:55

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivana Ivandić

Više od 500 maturantica i maturanata sudjelovalo je na druženju mladih pod motom 'Izaberite svoju budućnost!' na Europskom trgu u Zagrebu povodom Tjedna Europe koji je organizirao Ured Europskog parlamenta. Riječ je o ambasadorima juniorima Europskog parlamenta, čije su aktivnosti posvećene predstojećim europskim izborima

'Ovo je odlična prilika da razgovaramo o tome što vas najviše zanima te da se upoznate i družite', rekla je Violeta Staničić iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ono što birate za Europski parlament, to su, kako navodi Branko Baričević iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, pravi predstavnici građana. 'Bilo bi mi stvarno veliko zadovoljstvo čuti vaše glasove i mišljenja', rekao je.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrić pozvao je mlade da glasuju te im poručio: 'Vi odabirete Europsku uniju u kojoj želite odrasti, vi odabirete budućnost.'

Objasnio je kako je ova kampanja izrazito važna za županije jer 'želimo županije koje će biti konkurentne na razini regije'.

Riječ je imalo i nekoliko mladih aktivista koji su kroz debatu objasnili zašto su se priključili kampanji 'Ovaj put glasam' i što su učinili kako bi pozvali svoje prijatelje da učine isto.

'Bitno je naglasiti da ova kampanja nije politika, već daje priliku mladima', naglasila je Dorotea Drlje iz Krapine, koja je organizirala radionicu i kviz na temu europarlamentarnih izbora.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivana Ivandić

'Putem društvenih mreža sam', kako kaže David Kolarević iz Zagreba, 'aktivirao ljude tako što sam objavljivao događaje na kojim sam bio, poput puta u Bruxelles.' Uspio je pozvati oko 300 ljudi na stranicu 'Ovaj put glasam'.

Adrijana Nikitovič iz Beograda kao studentica na razmjeni u Splitu organizirala je kampanju kako bi pomogla i drugim studentima na razmjeni i tako ih informirala o tome kako mogu glasati na izborima u stranoj zemlji, dok je Dora Drlje kroz radijsku emisiju o parlamentarnim izborima u Pazinu potaknula svoje prijatelje na aktivnost vezanu za Europsku uniju.

'Sad shvaćam koliko to utječe na nas jer smo dio velike zajednice. Europska unija nudi bezbroj mogućnosti. Možemo studirati i zaposliti se u drugim zemljama', odgovor je Petre Mamić iz Osijeka na pitanje 'Što Europska unija predstavlja za tebe?'

Ivan Klaić iz Zagreba kao problem slabog odaziva na izbore navodi ogroman pesimizam. 'Ne vjerujemo da postoji nešto što možemo dobiti bez davanja, pogotovo kad je politika u pitanju', kaže.

Cilj je potaknuti što veću izlaznost na izbore, pogotovo kod mladih, jer je na prošlim europskim izborima 2014. godine izlaznost u dobnoj skupini od 18 do 24 godine bila vrlo niska (13 posto). Ukupna izlaznost također nije bila puno bolja, glasalo je svega 25 posto birača, pa se Hrvatska nalazila među članicama s najmanjim odazivom. Kako bi se povećala izlaznost na izbore, Europski parlament provodi kampanju 'Ovaj put glasam', kojoj se u Hrvatskoj pridružilo oko 27 tisuća građanki i građana.

Podsjetimo, izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!