'spasimo pčele!'

Odobrena građanska inicijativa za zaštitu pčela u EU-u; počinje jednogodišnji proces prikupljanja potpisa

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2019 15:30
  • Objavljeno 15.05.2019 u 15:30
Bionic
Reading

Europska komisija u srijedu je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom "Spasimo pčele! Zaštita bioraznolikosti i poboljšanje staništa kukaca u Europi", čime počinje jednogodišnji proces tijekom kojeg će organizatori prikupljati potpise potpore

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca.

Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da "donese propise za održavanje i poboljšanje staništa kukaca, pokazatelja očuvanosti okoliša”.

Inicijativa želi da se odredi nekoliko obveznih ciljeva - promicanje bioraznolikosti kao općeg cilja zajedničke poljoprivredne politike; drastično smanjenje uporabe pesticida, potpuna zabrana štetnih pesticida i reforma kriterija prihvatljivosti; promicanje strukturne raznolikosti poljoprivrednih krajobraza; učinkovito smanjenje količine hranjivih tvari; učinkovito utvrđivanje područja očuvanja; jačanje istraživanja i praćenja te poboljšanje obrazovanja.

EU na temelju Ugovorâ može poduzeti pravne mjere u područjima kao što su unutarnje tržište, poljoprivredna politika te zaštita javnog zdravlja i kvaliteta okoliša. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative.

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona. U travnju 2012., stupanjem na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe Ugovora, pokrenuta je kao instrument s pomoću kojega građani mogu utjecati na politički program.