ISTRAŽIVANJE HRT-a

Glas naroda: Brodogradilišta više ne treba plaćati iz proračuna

20.03.2019 u 20:15

Bionic
Reading

U HRT-ovom istraživanju javnog mijenja HRejting ispitani građani su se izjasnili o podršci strankama uoči izbora za Europski parlament te o sudbini hrvatskih brodogradilišta

Redoslijed političkih stranaka u Hrvatskoj kao da je zacementiran, pa ga neki recentni događaji, poput izbora u Ličko-senjskoj županiji ili afere ne uspjevaju narušiti. Prema HRejtingu, da su danas izbori, izborni prag prešle bi samo četiri stranke.

HDZ koji podupire 27,8 poso. Drugi je s 11 posto manje SDP - ukupno 16,5 posto. Treći je Živi zid koji uživa potporu 10,6 posto, a izborni prag još prelazi Most sa 6,4 posto.

U skupini iznad 3 posto potpore su HSS s 3,8 posto, Neovisni za Hrvatsku s 3,5 posto i nedavno registirrani Start Dalije Orešković s 3,2 posto potpore.

Ispod 3 posto su stranka zagrebačkog gradonačelnika, a uskoro možda i počasnog doktora znanosti - Milana Bandića, Glas ima 2,5 posto, na 2,4 posto je Pametno, a iza njih vladajući HNS.

Hrast koji je u Sabor ušao preko HDZ-ove liste uživa potporu 1,7 posto birača, a IDS bi u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici dobio 1,3 posto glasova. Ispod jedan posto su HSLS i HSU, a svi ostali dijele 3 posto glasova. Neodlučnih birača prema HRrejtingu je 11,3 posto.

Kada je riječ o sudbini brodogradilišta, većina ispitanika (56 posto) smatra da se brodogradnja više ne bi trebala plaćati iz proračuna. Zanimljivo je da je više od 65 posto HDZ-ovih birača stalo na stranu ministra financija Zdravka Marića i protiv je daljnjeg proračunskog spašavanja brodogradnje, a njih manje od 20 posto sklonije je pomaganju koje zagovara ministar gospodarstva Darko Horvat.

  • +8
Brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Da brodgradnju ne treba dalje financirati iz proračuna, smatra i gotovo 60 posto birača SDP-a te 59 posto birača Živog zida. I birači stranaka koje sebe nazivaju suverenističkima, poput Neovisnih za Hrvatsku ili Mosta - ne žele da država dalje financira brodogradnju. Mostovih čak 82,4 posto.

Jedini koji su za državnu intervenciju, logično, birači su IDS-a - njih gotovo 70 posto.

Od onih koji podržavaju državni intervenciju najviše 26,5 posto ispitanika navodi spašavanje radnih mjesta kao glavni argument za nastavak spašavanja brodogradnje iz državne blagajne. Malo manje, 23 posto, smatra da su problem nesposobne uprave, pa uz postavljanje sposobnijih i uvođenje reda brodogradnja za njih ima budućnost. Oko 21 posto smatra da je brodogradnja naša jedina velika industrija ili da Hrvatska treba ostati pomorska zemlja.

Većina onih koji su protiv nastavka državnih potpora kažu: 'Previše smo i dosad uložili u brodogradilišta - njih gotovo 46 posto. Oko 9,7 posto smatra da je domaća brodogradnja trajno uništena, a 7,6 posto da smo brodogradilišta trebali odavno zatvoriti.