bivši ministar obrazovanja švedske

Koaliciju Možemo, ORaH-a i Nove ljevice podržao švedski parlamentarac

  • M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2019 13:54
  • Objavljeno 21.05.2019 u 13:54
Bionic
Reading

Zastupnik u švedskom parlamentu Gustav Fridolin dao je u četvrtak podršku koaliciji političke platforme Možemo, Nove ljevice i ORaH-a na izborima za Europski parlament (EP), dok su koalicijski kandidati kazali da će se u EP-u, ali i na domaćem terenu nakon izbora, boriti za zaustavljanje klimatskih promjena, ali i reformu obrazovanja.

"Sljedećih pet godina ključno je vrijeme u kojem EU mora zauzeti poziciju prema klimatskim promjenama", kazao je donedavni švedski ministar obrazovanja Gustav Fridolin te kazao kako bi se tijekom ovih izbora u Europskom parlamentu mogla stvoriti snažna grupa zelenih zastupnika koji će se boriti za to.

"U Švedskoj je podrška Zelenoj stranci oko deset posto, isto je u Velikoj Britaniji, Francuskoj, ali i u drugim zemljama, a ja se nadam da će u parlament ući i kandidati i iz ove zelene koalicije", kazao je Fridolin. Dodao je da bi ovakva razina podrške zelenima mogla rezultirati formiranjem najveće grupe zelenih u EP-u do sada.

Kao bivši ministar obrazovanja, Fridolin je temu klimatskih promjena povezao s obrazovanjem kazavši da se ne može u borbu protiv klimatskih promjena bez obrazovanih građana, koji su spremni djelovati na temelju kompleksnih činjenica.

ORaH-ov predsjednik i kandidat Zorislav Antun Petrović rekao je kako će koalicija činiti sve što može da zelena frakcija u EU parlamentu bude što brojnija.

Dodao je i da će koalicija i nakon izbora raditi na tome da Hrvatska doprinese zaustavljanju klimatskih promjena, a najavio je i kako će pokušati zaustaviti gradnju LNG terminala na Krku. Kazao je da je Zelena grupa iz EU parlamenta povjereniku za energetiku Europske komisijie već uputila pismo o LNG terminalu u kojemu tvrdi da Komisija investira sredstva u projekte koji nisu u skladu s njenim politikama.

Kandidatkinja platforme Možemo Sandra Benčić kazala je kako se koalicija kroz EP želi izboriti da u narednom financijskom periodu obrazovna reforma bude kapitalni projekt, u sklopu kojega će se najveći dio sredstava ulagati u nastavnike, školsku infrastrukutru te promjenu obrazovanja.

Kazala je i da je sramotno to što se HDZ u predizbornoj kampanji hvali činjenicom da je Hrvatska iz EU fondova izvukla duplo više novca nego je uplatila, dodavši da smo trebali izvući pet puta više.

"Hrvaska je u periodu od 2014. do 2020. iskoristila 28 posto sredstava namijenjenih obrazovnoj infrastrukturu", dodala je.

Kandidatkinja Nove ljevice Rada Borić je, govoreći o problemu nejednake dostupnosti obrazovanja, kazala da bi javno obrazovanje trebalo biti jednako dostupno svima, što u Hrvatskoj nije slučaj.

"Za izjednačavanje šansi treba promijeniti obrazovanje, a sva djeca i svi mladi moraju imati jednake šanse - to se treba mijenjati", izjavila je Borić.