eu izbori

Možemo, Nova ljevica i ORaH upozorili na SDP-ovu zaboravnu politiku

17.05.2019 u 15:12

Bionic
Reading

Kandidati koalicije za EU izbore političke platforme Možemo, Nove ljevice i ORaH-a upozorili su u petak ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu na zaboravnu politiku te stranke u kampanji za EU izbore, preimenovali su je u stranku dosljednih promašaja, a donijeli su im i sadnicu ginka da im potakne pamćenje

'Pomalo nam je smiješan ovaj zaborav koji vlada u SDP-u. Općepoznata je činjenica da je HDZ opljačakao ovu zemlju kroz kriminalnu privatizaciju i korupciju. SDP je za cijelo to vrijeme bio slaba oporba HDZ-u, a kad su bili na vlasti nisu dosljedno zastupali lijeve vrijednosti, prije svega interese radnika i različitih manjina u društvu', izjavio je na konferenciji za novinare prvi na listi Tomislav Tomašević.

Rekao je kako ih posebice frustrira što su u kampanji za EU izbore SDP-ovci ti koji su prvi u redu za potpisati sindikalni referendum vezan za mirovine, a upravo su oni bili ti koji su izglasali zakon kojim su produžili dob za umirovljenje. Također govore kako treba izmijeniti Zakon o HRT-u, a upravo je SDP taj koji je donio isti taj Zakon.

'U SDP-u ili imaju sami amneziju ili računaju na amneziju lijevih birača. Ako je ovo prvo, mi smo im odlučili donijeti ovu sadnicu ginka ta da im pomogne izliječiti amneziju', poručio je Tomašević.

Kandidatkinja Rada Borić podsjetila je kako je SDP-ova ključna riječ u kampanji 'ravnopravnost', a da u 'famoznom referendumu o braku nije imao hrabrosti Ustavnom sudu dati referendumsko pitanje i danas imamo u Ustavu definiciju braka koja je apsolutno retrogradna'.

Kazala je i kako u vrijeme SDP-ove ministrice koja je danas 'žetončić' u Saboru Milana Bandića, nije ratificirana Istanbulska konvencija, a SDP-ov ministar Mornar zaboravio je napraviti reviziju kako bi vjeronauk trebao izgledati u školi i nije uveo građanski odgoj.

  • +5
Kandidati koalicije Možemo, Nova ljevica i ORaH za EU izbore održali konferenciju na Iblerovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidat Dragan Markovina kazao je da dolazi iz Splita čiji je tadašnji gradonačelnik i predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baldasar 10. travnja poslao službeni buket u ime grada na postavljanju spomenika 9. bojni HOS-a Rafael Boban.

Baldasar je na Dan pobjede također govorio na skupu zajedno sa HOS-ovcima koji su govorili 'Za dom spremni', a on se smiješio, pljeskao, a Milanović i SDP uopće nisu reagirali.

Tijekom pretprošle kampanje za parlamentarne izbore Milanović se imao potrebu hvaliti djedom ustašom, dodao je.

Kandidatkinja Sandra Benčić rekla je kako jedan ginko nije dovoljan da bi se prisjetili svih dosljednih promašaja u zaštiti okoliša te javnih resursa i javnih usluga koje je SDP-ova vlada napravila.

Odlučili su privatizirati upravljanje autocestama, a što su, rekla je, sindikati i ljudi s njihove liste referendumom uspjeli spriječiti, Zračna luka Zagreb koncesionirana je na 30 godina, a premijer Milanović dao je prijedlog da se ona preimenuje u Zračnu luku Franje Tuđmana.