SLIJEDI LI NAM NEUREDENI BREXIT?

Jakovčić: Politika puna laži odvela je Britaniju u slijepu ulicu. Uvijek može doći do dogovora, ali ne vjerujem u to!

  • Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 03.04.2019 16:15
  • Objavljeno 03.04.2019 u 16:02
Bionic
Reading

Posljednjih dana i tjedana svjedočimo velikoj drami oko Brexita te s vrha Europske unije stižu poruke da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez dogovora najizglednija opcija. Politički već dobrano izranjavana premijerka Theresa May, nakon što je parlament tri puta odbio sporazum koji je dogovorila s Bruxellesom, očajnički pokušava postići bilo kakav dogovor pa je sada spremna na sve - i na razgovore sa šefom oporbe Jeremyjem Corbynom i na mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo sudjeluje na svibanjskim izborima za Europski parlament

Kako gleda na trenutnu situaciju oko Brexita i vjeruje li da do dogovora može doći u posljednji tren, pitali smo europarlamentarca Ivana Jakovčića.

'Uvijek može doći do dogovora, ali ne vjerujem u to! Pokazalo se da je neodgovorna politika puna laži i neistina odvela Ujedinjeno Kraljevstvo u slijepu ulicu!', kazao je Jakovčić te smatra da će promašena politika UKIP-a (koji je vodio jedan od najvećih pobornika Brexita, Nigel Farage) i dijela konzervativaca skupo stajati njihove građane. Drago mu je da se raspoloženje mijenja i da je danas većina njih za ostanak u Europskoj uniji.

Nakon što je treći put odbijen sporazum o razdruživanju koji je Theresa May dogovorila s Bruxellesom planirani datum izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije je 12. travnja. No May se nada novoj kraćoj odgodi kako bi dogovorila sa šefom oporbe Jeremyjem Corbynom kompromisni plan koji bi značio nešto 'mekši' Brexit nego je to bilo predviđeno tri puta odbijenim planom. May u srijedu poslijepodne na izravno pitanje zastupnika nije odbacila ni mogućnost da Britanija ipak iziđe na svibanjske euroizbore jer nikako ne želi dopustiti da zemlja ode iz Europske unije bez sporazuma o razdruživanju.

Premijerkina ideja izazvala je bijes tvrdolinijaša u njenoj vladajućoj Konzervativnoj stranci jer se nadaju Brexitu bez sporazuma.

Jakovčić je mišljenja da bi dogovor May-Corbyn oko Brexita bio 'pokazatelj razuma u 'nevjerojatnom britanskom parlamentu koji je sve doveo do apsurda'. 'Oni ustvari ne znaju što žele i upropaštavaju ugled, ali i ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva', poručuje hrvatski europarlamentarac.

  • +23
Prosvjed zbog Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Europska unija u ovom je trenutku spremna uvesti carinske kontrole za robu iz Ujedinjenog Kraljevstva u slučaju izlaska te zemlje bez sporazuma, a britanski građani neće trebati vize za kratkotrajne boravke do 90 dana, objavljeno je u srijedu u Bruxellesu.

Mnogi predviđaju ekonomsku katastrofu ako se dogodi Brexit bez dogovora, u što euroskeptici iz Konzervativne stranke nisu uvjereni. Jakovčić kaže da će sigurno biti dalekosežnih i teških posljedica za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva ako dođe do odlaska iz EU-a bez dogovora.

'Hrvatska neće imati bitnih posljedica jer su naši ekonomski odnosi skromni i moći ćemo se brzo prilagoditi', zaključio je naš europarlamentarac.