ostale tri opcije

Glavni europski pregovarač Barnier: Brexit bez sporazuma sve je izgledniji

02.04.2019 u 09:42

Bionic
Reading

Sve je izglednije da će Velika Britanija izaći iz Europske unije bez dogovora, rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier u utorak.

"Tijekom proteklih dana, scenarij brexita bez dogovora postao je sve izgledniji, no i dalje se možemo nadati da ćemo ga izbjeći", kazao je on dodajući da je EU spreman prihvatiti britanski ostanak u europskoj carinskoj uniji ili u odnosu sličnom onome koji Europska unija ima s Norveškom.

Govoreći na događaju u Bruxellesu nakon što je britanski parlament odbio sve alternative sporazumu koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om, Barnier je rekao kako Britanija sada ima tri mogućnosti prije datuma izlaska, 12. travnja.

"Ujedinjeno Kraljevstvo sada treba naznačiti što dalje ili naznačiti plan", istaknuo je. "Danas više nego ikada."   

Izjavio je kako Britanija još uvijek može prihvatiti već dogovoreni sporazum, izaći bez sporazuma, ili zatražiti dugu odgodu brexita, što bi zahtijevalo organiziranje europskih parlamentarnih izbora u svibnju i u Velikoj Britaniji.

Izlazak Britanije iz Europske unije ostao je na mrtvoj točki nakon što se parlament u ponedjeljak nije uspio dogovoriti ni o jednoj alternativi sporazumu o razdruživanju premijerke May.

Nakon burnog tjedna u kojemu su zakonodavci već treći put odbacili premijerkinu strategiju razlaza, unatoč njezinoj ponudi da će odstupiti, budući smjer brexita ostaje nejasan.

Kako bi prekinuli zastoj zastupnici su u ponedjeljak glasovali o četiri alternativne opcije za brexit, no ni jedna nije dobila dovoljan broj glasova. Prijedlozi su bili stalna carinska unija, Norveška + (odnosi kakve s EU-om ima Norveška uz određene beneficije), potvrdni referendum za bilo koju opciju koju usvoji parlament i plan o opozivu članka 50 kao posljednje sredstvo za sprečavanje izlaska iz EU-a bez sporazuma.

Prikupljanju većine najbliže je bio prijedlog da se Britanija zadrži u carinskoj uniji s EU, no ta je opcija poražena s tri glasa. Prijedlog za potvrdni referendum o bilo kojem dogovoru dobio je najviše glasova, ali je poražen s 292 prema 280 glasova.