TVRDI AUSTRIJSKI KANCELAR

Kurz: Apsolutno nema razloga za još jednu odgodu Brexita

03.04.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Trenutno "apsolutno nema razloga" za još jednu odgodu Brexita jer se situacija u britanskom parlamentu nije značajno promijenila, rekao je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz

Britanska premijerka Theresa May rekla je u utorak da će tražiti još jednu odgodu Brexita od Bruxellesa kako bi se s čelnikom oporbenih laburista Jeremyjem Corbynom dogovorila o načinu izlaska, u pokušaju da razbije zastoj u parlamentu oko tog pitanja koji je razljutio mnoge članove njezine konzervativne stranke.

May i Corbyn trebali bi se sastati tijekom poslijepodneva.

May želi još jedno kratko produljenje iza 12. travnja, no bilo kakvu novu odgodu mora prihvatiti preostalih 27 članica EU-a. Europski čelnici sastaju se na izvanrednom summitu u Bruxellesu dva dana prije tog roka.

"Iz trenutne perspektive ne postoji apsolutno nikakav razlog za produženjem jer se kaos u Britaniji nije promijenio. Ne postoji plan B koji ima šanse biti potvrđen većinom u donjem domu britanskog parlamenta", kazao je Kurz nakon tjedne sjednice vlade.

"Držimo palce za Theresu May i njezine pokušaje, nadajmo se da može uvjeriti pripadnike donjeg doma parlamenta ili možda i pronaći način da se na kraju izbjegne tvrdi Brexit".

  • +7
Sva lica Sebastiana Kurza Izvor: Reuters / Autor: LEONHARD FOEGER

Istaknuo je kako su opcije Bruxellesa trenutno ograničene jer je parlament u Londonu tri puta odbio sporazum koji je Unija postigla s Theresom May.

Kurz i ostali europski čelnici više su puta ponovili da je za bilo kakvu odgodu potreban jasno definiran razlog, a ne samo kupovanje vremena.

"Došli smo do situacije u kojoj Europska unija više ne može mnogo toga učiniti. Lopta je na terenu donjeg doma britanskog parlamenta", zaključio je.

  • +23
Prosvjed zbog Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL