putni aranžmani

Hrvati među građaninima EU koji najmanje putuju, ali ima i lošijih od nas

Bionic
Reading

Gotovo dvije trećine stanovnika Europske unije (62 posto) starijih od 15 godina barem jednom godišnje priušti sebi višednevno putovanje. Hrvatska je u skupini zemalja EU čiji stanovnici najmanje putuju, mahom zbog besparice. Europska unija prilagodila je i proširila pravila o zaštiti putnika na organiziranim putovanjima, a nove odredbe o paket-aranžmanima primjenjuju se od prošloga ljeta. Koliko su s njima upoznati hrvatski putnici, a koliko putničke agencije, u razgovoru za tportal odgovara Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženja putničkih agencija HGK

Prema podacima Europskog statističkog ureda, gotovo dvije trećine stanovnika Europske unije (62 posto) starijih od 15 godina barem jednom godišnje priušti sebi višednevno putovanje. Pritom njih polovica provede odmor na nekom od domaćih turističkih odredišta, a oko trećine (32 posto) otputuje u inozemstvo.

Turistički neaktivno bilo je 37,9 posto stanovnika EU-a, a glavni razlog zbog kojeg nisu putovali je nedostatak novca. Među građanima EU-a najmanje putuju Rumunji, od kojih je tek svaki četvrti 2016. godine proveo odmor izvan mjesta stanovanja. Kod kuće je ostalo i više od 70 posto stanovnika Portugala i Bugarske te više od 50 posto Grka, Talijana i Hrvata.

'Većina hrvatskih turističkih agencija se bavi dovođenjem stranih organiziranih gostiju u Hrvatsku i odredbe nove europske direktive o paket aranžmanima više utječu na njihove partnere u drugim državama članicama Europske unije. Što se tiče agencija koje se bave putovanjima hrvatskih građana, nova pravila donose određene nove procedure i obveze koje ovaj posao ipak čini zahtjevnijim nego je bio prije', objašnjava za tportal Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženja putničkih agencija HGK.

Nova europska pravila odnose se na putovanja koja traju više od 24 sata, uključuju noćenje i barem dvije različite vrste putnih usluga (prijevoz, smještaj, najam vozila itd.) zaračunate po jedinstvenoj cijeni. Njima su obuhvaćene tri kombinacije, od klasičnih unaprijed organiziranih putnih aranžmana preko onih rađenih po mjeri do povezanih.

'Nova pravila i nisu toliko nova kako se čini. Radi se samo o detaljnije i opsežnije reguliranim pitanjima koje su posljedica promjena u agencijskom poslovanju od donošenju prethodne direktive. Zato je teško procijeniti koliko su putnici upoznati s detaljima svih novina koje im donosi nova direktiva o paket aranžmanima. Međutim, i sama direktiva predviđa da turističke agencije moraju prije sklapanja ugovora o putovanju u paket-aranžmanu puno detaljnije obavijestiti putnika o njegovim pravima nego je to bio slučaj do sada, a onda je i logično očekivati da će putnici efikasnije koristiti sve mogućnosti u ostvarivanju svojih prava', objašnjava u nastavku europske novine u putničkim aranžmanima Žgomba napominjući kako zasad nije bilo egzaktnih istraživanja koja bi točno utvrdila u kojoj se mjeri hrvatske agencije pridržavaju odredbi nove direktive.

  • +10
Putovanje Italijom Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, dodaje kako je, s obzirom na sadržaj i opseg edukacija koje se provode već dvije godine u organizaciji strukovnih udruga i Hrvatske gospodarske komore te na potencijal hrvatskog tržišta izvijestno da hrvatske agencije ne zaostaju za onima u drugim državama članicam EU u primjeni novih pravila.

'S jedne strane nova direktiva donosi povećanje administrativnih obveza, a time i troškova. S druge strane, povećana informiranost potrošača znači i njegovo bolje razumijevanje sadržaja i opsega usluge, pa time i manje nesporazuma u provedbi usluga. Iz perspektive ozbiljnih agencija koje su usmjerene na kvalitetu, nova pravila donose više prednosti nego nedostataka. Naime, one turističke agencije koje su i do sada imale putnika u fokusu svojeg poslovanja nisu ništa dramatično morale mijenjati. Međutim, vrijeme će pokazati je li primjena nove direktive smanjila pritisak nelojalne konkurencije na poslovanje onih turističkih agencija koje su korektno poslovale i do sada', navodi prednosti i nedostatke europskih odredbi Boris Žgomba.