politička platforma

Hrvatski suverenisti: Nemamo dobre projekte ni ljude koji su osposobljeni izvlačiti europski novac

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2019 12:50
  • Objavljeno 26.04.2019 u 12:51
Bionic
Reading

Nemamo dobre projekte niti ljude koji su osposobljeni izvlačiti europski novac te se stoga on povlači sporo, poručili su u petak u Šibeniku Hrvatski suverenisti

"Često ćemo čuti da je Šibenik jedan od gradova koji najbolje povlači europska sredstva, pa tako čujemo od gradonačelnika da se radi o 200 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja se hvali da se radi o čak 500 milijuna. Neka se dogovore" istaknuo je na konferenciji za novinare političke platforme Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Spomenuti je problem odmah i konkretizirao prozivajući zbog nerada gradske službe. "Konkretan problem je valorizacija tvrđave sv. Ivana, koji je težak 49 milijuna kuna, a Grad Šibenik to sufinancira s osam milijuna kuna. Štoviše, zbog totalnog nerada, Grad će morati dati još 11 milijuna kuna, jer su za toliko porasli troškovi radova na samoj tvrđavi. Drugim riječima, da se javna nabava raspisala na vrijeme, Grad Šibenik bi uštedio 11 milijuna kuna što je golemi iznos za skroman gradski proračun", naglasio je.

Zekanović je povukao i paralelu s dovršetkom projekta palače Galbiani, odnosno Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova. "To je projekt koji provodi Šibenska biskupija i bit će proveden u roku, čak i mjesec dana prije roka. Projekt je financijski jednako težak kao i projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana. Drugim riječima, kada sutra dođe premijer Plenković ili predsjednica Grabar Kitarović na otvorenje, neka upitaju gradsku upravu zašto projekt koji je potpisan tri mjeseca prije palače Galbiani nije pokrenut s mrtve točke", pozivao je.

Tomašić: Novac se povlači sporo

Europarlamentarka Ruža Tomašić također je mišljenja kako se novac iz europskih fondova sporo povlači. "Nemamo dobre projekte, a neke stvari ne radimo po zakonu, pa ćemo za to plaćati kazne. Nemamo ni ljude koji su osposobljeni to raditi, iako iz fondova tehničke pomoći, u kojima je više od 13 milijardi eura, možemo izvući novac kako bismo osposobili ljude", isticala je Tomašić.

Novaca ima, novac je tamo, samo se, kaže, mora na pravilan način izvlačiti. "A to možemo samo ako osposobimo ljude za taj posao. Kad smo ulazili u EU stalno su nam govorili da na raspolaganju imamo 13,7 milijardi eura, da je to naš novac. Taj novac jest tamo, ali dobit ćemo ga samo ako ga budemo sposobni dobiti, a ako ga ne dobijemo, taj se novac vraća državama članicama koje su ga i uplatile", rekla je. Napomenula je i kako velikim državama itekako ide u korist da Hrvatska taj novac na izvuče.