europski izbori

Član DIP-a objasnio kako će se izabrati 12. hrvatski eurozastupnik

  • I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.03.2019 10:46
  • Objavljeno 27.03.2019 u 10:43
Bionic
Reading

DIP, kad prikupi rezultate sa svih glasačkih mjesta u Hrvatskoj, će izdontati 12 zastupnika i bit će situacija jasna, objašnjava član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski koliko ćemo hrvatskih eurozastupnika birati 26. svibnja na predstojećim izborima za Europski parlament

'Bilo je pitanje 11 ili 12 zastupnika. Prošlog lipnja Europska komisija je donijela odluku o broju zastupnika, gdje je Hrvatska narasla za jedan, ali se komplicira situacija zbog Brexita', objasnio je član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski za N1.

Zbog toga je, kaže, predsjednica sama propisala da se bira 12 kandidata uz svaku kandidacijsku listu.

'Po našem zakonu, predsjednik Sabora obavještava predsjednika Europskog parlamenta o broju zastupnika. Ako u tom trenutku Ujedinjeno Kraljevstvo bude u Europskoj uniji, ući će 11 naših zastupnika, a kad nastupe pravne posljedice, tada ulazi 12. zastupnik. Teoretski može ući odmah, a može i nikad', objašnjava Hojski za kojega je situacija vrlo jednostavna.

Kada DIP, dodaje, prikupi rezultate sa svih glasačkih mjesta u Hrvatskoj, izdontat će 12 zastupnika.

'Nema nikakve logike da sad izabiremo 11, pa onda u prosincu ili siječnju iduće godine idemo na izbore za 12. zastupnika', govori te dodaje kako je moguće i da je 12. zastupnik s liste koja je dobila 4 ili 5 zastupnika, s liste koja je dobila 2 ili 3 zastupnika, ali i s liste na kojoj je jedini osvojio mandat.

Europske izbore smatra jednostavnijim jer je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a 90 posto glasova očekuju već oko 22 sata no morat će pričekati 23 budući je Europska komisija rekla da se s prvim objavama informacija čeka dok se ne zatvori posljednje biračko mjesto u Europi, a Italija ih zatvara u 23 sata.

  • +5
Na listićima neće pisati Amsterdamska koalicija, nego će biti navedena imena pojedinih stranaka Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na listićima neće pisati nazivi koalicija jer, kako je Hojski objasnio, naš zakon ne dopušta takve varijante, pa tako na listiću neće pisati Amsterdamska koalicija nego će biti navedene stranke.