izvlačenje novca

Zbog nedolaska odvjetnika Marija Mamića odgođeno suđenje za 'Dinamo II'

03.04.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Zbog nedolaska odvjetnika Marija Mamića, sina prvooptuženog Zdravka Mamića, na osječkom sudu u ponedjeljak je ponovno odgođeno suđenje sedmorici optuženih u predmetu "Dinamo II" da su u zločinačkom udruženju iz zagrebačkog kluba izvukli oko 200 milijuna kuna

Predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović rekao je da su odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić prošlog ponedjeljka zatražili odgodu zbog ranije zakazanih rasprava na drugim sudovima. Mitrović je potvrdio da su obojica pozive za te druge sudske rasprave zaprimili još 10. ožujka, a odgodu su zatražili 27. ožujka, i to sat i pol vremena nakon što je kao sudac za danas zakazao novu raspravu.

Istaknuo je da je Mandić istog dana u 10 sati bi prisutan u osječkoj sudnici, a nije spomenuo da ima bilo kakvu drugu raspravu. Provjerom u e-spis, dodao je, utvrđeno je da su sve pozive primili 10. ožujka bez ikakve nreakcije, nego tek kada su u 27. prošlog mjeseca završili raspravu, stigao je njihov podnesak za odgodom.

  • +18
Ilustrirana fotogalerija / Suđenje Zdravku Mamiću i ostalima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

"Predsjednik suda je zbog toga postavio branitelja po službenoj dužnosti, budući smatra da to nije kolegijalno ni profesionalno, a postavljanje branitelja po službenoj dužnosti je reakcija na to", naglasio je te odgodio suđenje jer je osječki odvjetnik Marijan Belčić, koji je Mariju Mamiću određen za branitelja po službenoj dužnosti, zatražio rok za pripremu. Odvjetnika po službenoj dužnosti, Mislava Srba, dobio je i optuženi Nikky Arthur Vuksan koji se nije pojavio na prošloj raspravi, kao ni njegova odvjetnica Ksenija Vržina koja se ispričala zbog bolesti. Oba su novoimenovana branitelja zatražila odgodu zbog iznimno velikog predmeta i činjenice da se u kratkom vremenu nisu mogli pripremiti, a sudac Mitrović potom je konstatirao da nema uvjeta za raspravu te novu zakazao za 18. travnja.

Na drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, koje je na osječkom sudu počelo prije dvije godine, dosad je održana samo jedna glavna rasprava na kojoj je okrivljenicima pročitana optužnica jer je, nakon što je to učinio njegov stariji brat Zdravko, u BiH pobjegao i Zoran Mamić. Uz njih dvojicu optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Na skoro 700 stranica Uskok tereti Zdravka Mamića da je ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje kako bi sklapanjem fiktivnih ugovora s više stranih tvrtki nepostojećim uslugama za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Optuženi su da su novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.