na osječkom sudu

Odgođen nastavak suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama

13.01.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Na zahtjev obrane, na osječkom Županijskom sudu odgođen je nastavak suđenja Zdravku i Zoranu Mamiću te još petorici okrivljenika koje Uskok tereti da su, izvlačenjem novca u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, izvijestili su u petak na tome Sudu

Novoimenovani odvjetnik Zdravka Mamića, Filip Glavaš, sin bivšeg saborskog zastupnika i osnivača HDSSB-a Branimira Glavaša, zatražio je odgodu glavnih rasprava zakazanih za 16. i 17. siječnja, kako bi se upoznao s predmetom i pripremio za obranu, a nova ročišta zakazana su za 6. i 7. veljače, rekao je Hini glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK "Dinama", koje je na osječkom Sudu počelo početkom ožujka 2021., do sada je održana samo jedna glavna rasprava na kojoj je okrivljenicima pročitana optužnica.

Okrivljeni Zoran Mamić pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu nakon što je, polovicom ožujka 2021., Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u lipnju 2018. te ga pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci. S obzirom da je od 2018. u bijegu u Bosni i Hercegovini i prvookrivljeni Zdravko Mamić, protiv obojice će se, nakon što ih je BiH odbila izručiti Hrvatskoj, provesti suđenje u odsutnosti.

Uz Zdravka i Zorana Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se radi realizacije opisanog plana Zdravko Mamić dogovorio sa sinom Mariom da će sklapanjem tih ugovora, kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi "Dinamo" imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz "Dinama" u drugi klub, u svoju korist i korist osoba, koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK "Dinamo" neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.