nesreća na žitnjaku

Vozač kamiona koji je pregazio djevojčicu: Žao mi je. Njena rodbina mi je prijetila

11.09.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, bez ikakvih mjera opreza, jučer pustio Dragana C. (45), vozača kamiona koji je na zagrebačkom Žitnjaku u petak pregazio devetogodišnju djevojčicu, da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode,. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavilo je žalbu

'U šoku sam. Prestrašno je to što se dogodilo, vjerujte mi. Iskreno mi je žao. I sam imam djecu njezine dobi koja idu u školu i to mi je užas. Ta cesta je uska, a curica mi je došla pred kamion iznenada. Stao sam i odmah istrčao pokušavajući joj pomoći. Brzo su došli i doktor i sestra iz obližnjeg Doma zdravlja. Nažalost nije išlo, a rodbina curice mi je prijetila na mjestu nesreće', reako je u tužiteljstvu na ispitivanju vozač, doznaje Jutarnji list.

Prema tahografu, vozio je brzinom od 40 km/h, tragovi kočenja tijekom policijskog očevida nisu pronađeni, a alkotest je prošao.

'Bio sam koncentriran na promet i nisam razgovarao na mobitel. Ali ja tu malenu naprosto vidio nisam kad je istrčala na kolnik na pješačkom. I neopisivno mi je žao', rekao je vozač kojem prijeti zatvor.

Policija je utvrdila da je 45-godišnjak upravljao teretnim automobilom marke Mitsubishi zagrebačkih registarskih oznaka, za koje je nakon prometne nesreće izvanrednim tehničkim pregledom utvrđena tehnička neispravnost uređaja za kočenje, a kretao se Ulicom Žitnjak u smjeru juga.

Dolaskom do stupa rasvjete koji se nalazi nasuprot kućnog broja 61, na cesti koja ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, nije se zaustavio pri susretu s autobusom kojim se prevoze djeca i koje je bilo zaustavljeno na istočnoj kolničkoj traci dok su djeca ulazila ili izlazila iz autobusa već je nastavio vožnju i prošao pored prometnih znakova „Stajalište autobusa“ i „Obilježeni pješački prijelaz“.

Dolaskom do kućnog broja 59, gdje postoji obilježeni pješački prijelaz nije se prijelazu približavao sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake – djecu, odnosno da može zaustaviti vozilo kako bi propustio pješake – djecu koja su već stupila na pješački prijelaz.

Tada je, budući da nije zaustavio svoje vozilo ispred prijelaza i propustio dijete pješakinju, naletio na dijete pješakinju koja je po obilježenom pješačkom prijelazu u smjeru zapada prelazila kolnik trčećim korakom iza zaustavljenog školskog autobusa iz kojeg je prethodno izašla.

Prometna nesreća na Žitnjaku Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL