do osam godina zatvora

Uskok optužio još jednu skupinu zbog davanja mita za lažne covid potvrde

06.12.2023 u 16:36

Bionic
Reading

Uskok je nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom, podigao optužnicu protiv još jedne skupine od 14 osumnjičenih zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida

Okrivljenici se terete da su od kolovoza do listopada 2021. preko posrednika zatražili od medicinske sestre Doma zdravlja Zagreb – Zapad da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Nakon toga je posrednik medicinskoj sestri predao osobne podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje je prethodno pribavio od njih, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni, naveo je Uskok.

U Uskoku ističu da su na temelju tih upisa okrivljenici potom neosnovano ishodili EU digitalne covid potvrde.

Tužiteljstvo je u rujnu prošle godine zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja za covid pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Uključujući današnju optužnicu Uskok je od sredine studenoga optužio šest skupina s ukupno 74 osumnjičenih.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.