uvjetno kažnjena

Operna pjevačica Lana Kos priznala davanje mita za lažnu covid potvrdu

13.02.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Operna pjevačica Lana Kos, optužena za davanje mita radi izdavanja lažne covid potvrde, priznala je krivnju i nakon nagodbe s Uskokom osuđena je na šest mjeseci zatvora uvjetno s dvogodišnjim rokom kušnje, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu

Uz sporazumnu kaznu, Kos mora platiti i 100 eura troškova sudskih postupaka. Prema optužnici ona je u rujnu 2001. preko posrednika zatražila da joj kod ovlaštene osobe za upis cijepljenja u informacijski sustav Ministarstva zdravstva ishodi upis cijepljenja, a sve kako bi bez cijepljenja pribavila covid potvrdu. Kos je za tu uslugu, prema Uskokovoj optužnici, dala najmanje 100 eura koje je posrednik dostavio drugom muškarcu, a on ih proslijedio Petri Rumihi, medicinskoj sestri Doma zdravlja Zagreb-Zapad, koja je u sustav lažno upisala da je operna pjevačica cijepljena, na temelju čega joj je neosnovano izdana EU digitalna covid potvrda.

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života. Prema pisanju medija, među osumnjičenima za sređivanje potvrda bili su pjevač Tony Cetinski, poznat po svojim antivakserskim stavovima i vlasnik narodnjačkog kluba Urnebes Tomislav Kolarić, ali i čitav niz javnosti nepoznatih osoba, od kojih se većina nagodila s tužiteljstvom. Pored kupaca lažnih potvrda, Uskok je početkom siječnja podigao optužnicu protiv Petre Rumihe i 11 posrednika koji su većem broju necijepljenih za 100 eura mita omogućili neistinit upis u registar cijepljenja protiv covida-19.

Dvanaesteročlanu skupinu tereti se da su se od srpnja do 15. studenoga 2021. povezali u zajedničko djelovanje radi omogućavanja izdavanja EU digitalnih covid potvrda necijepljenim osobama za novčanu naknadu. Prema Uskoku, pripadnici skupine su od kupaca pribavljali osobne podatke potrebne za upis cijepljenja i preuzimali dogovorenu novčanu naknadu, a dio naknade su zadržavali za sebe. Digitalne covid potvrde su na taj način izdane za najmanje 226 osoba, a Petra Rumiha i posrednici pribavili su nepripadnu imovinsku od najmanje 26.300 eura, od čega je sada već bivša medicinska sestra, prema tvrdnjama Uskoka, zaradila najmanje 22.600 eura. Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.