županijski sud

Uskok optužio četvrtu skupinu zbog davanja mita za lažne covid potvrde

27.11.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Uskok je u ponedjeljak, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao četvrtu optužnicu zbog davanje mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida kojom je obuhvaćeno 14 osumnjičenih

Tužiteljstvo je izvijestilo kako okrivljenike tereti da su, od rujna do studenoga 2021. u Zagrebu, od medicinske sestre Doma zdravlja Zagreb - Zapad preko posrednika zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Nakon toga je posrednik medicinskoj sestri predao osobne podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje je prethodno pribavio od njih, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni, navdeo je Uskok.

U Uskoku ističu da su na temelju tih upisa okrivljenici potom neosnovano ishodili EU digitalne covid potvrde. Tužiteljstvo je u rujnu prošle godine zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja za covid pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Sredinom studenoga Uskok je dovršio istragu i podigao optužnicu protiv prve skupine od 14 okrivljenika, dok je prošlog tjedna optužio dvije skupine od po deset osumnjičenih za podmićivanje zbog lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'