sandra zeljko

Tajnica u Vladi RH iz afere dnevnice opet odgodila odlazak u zatvor

22.04.2024 u 18:46

Bionic
Reading

Bivša tajnica u Vladi RH Sandra Zeljko, koja je zajedno s bivšim predstojnikom ureda predsjednika Vlade Tomislavom Sauchom osuđena u aferi dnevnice, ponovno je odgodila odlazak na odsluženje dosuđene kazne

Zeljko je osuđena na četiri i pol godine, a Vrhovni sud njenu i Sauchinu kaznu na tri godine potvrdio je još u ožujku 2023. Saucha je u zatvoru od listopada prošle godine na odsluženju kazne, no Zeljko, koja se danas trebala pojaviti na početku odsluženja svoje kazne, to nije učinila, doznaje novinarka N1 Ana Raić. Zeljko je, naime, podnijela žalbu na rješenje Županijskog suda kojom su joj odbijene molbe za odgodom odlaska na odsluženje kazne zbog lošeg zdravstvenog stanja zbog kojeg tvrdi da ne može biti u zatvoru.

Jednake molbe podnosila je već nekoliko puta od rujna prošle godine i one su bile odobravane, no na kraju je sud zaključio da je riječ o odugovlačenju te joj je naloženo da se 22. travnja javi na početak izdržavanja kazne. Ipak, ostat će na slobodi najmanje dok se ne donese odluka o njenoj žalbi na odbijenu molbu, a ako sud uvaži njenu molbu, onda i duže.

Podsjetimo, Saucha je 2020. nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu trogodišnju zatvorsku kaznu u aferi dnevnice zbog lažiranja putnih naloga za vrijeme dok je obnašao dužnost predstojnika ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, dok je Zeljko, tajnica u Vladi, osuđena na četiri i pol godine jer je preko lažnih putnih naloga nastavila podizati novac i u mandatu idućih vlada Tima Oreškovića i Andreja Plenkovića. Sauchi i Zeljko tada je dosuđena i zabrana obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

Sandra Zeljko Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

U obrazloženju nepravomoćne presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin Sauchi je poručila da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga ''osim osobne sramote” nanio štetu i svim institucijama državne vlasti i građanima koji gube povjerenje u vlast. Sutkinja je ocijenila da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade RH i Hrvatskog sabora te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i 'besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera'. Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja. Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.