Toni Turčinov

Poznato za što se tereti načelnik koji je službenu karticu koristio u bordelu: Šteta preko 60.000 eura

15.02.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu i zatražio pritvor za načelnika Murtera Tonija Turčinova, uhićenog u srijedu zbog navodnih nezakonitosti kojima je općina Murter-Kornati oštećena za najmanje 60.000 eura.

Uz Turčinova istraga je pokrenuta i protiv poduzetnika koji je osumnjičen da ga je poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da mu pogoduje. Za njega tužitelji nisu zatražili istražni zatvor, a o zahtjevu za Turčinova odlučit će sudac istrage splitskog Županijskog suda.

Tužiteljstvo je izvijestilo kako sumnja da je Turčinov od početka 2018. do sredine 2022. općinski novac koristio u privatne svrhe odnosno za plaćanje troškova putovanja te drugih usluga i troškova u Hrvatskoj i inozemstvu.

"Također je i drugim osobama na isti način omogućio podmirenje istovrsnih privatnih troškova. Tako je plaćao troškove u raznim ugostiteljskim objektima kao i trgovinama prehrambenom i mješovitom robom te je podređenim službenicima nalagao plaćanje računa za troškove koji su nastali isključivo u svrhu privatnih potreba i odnosa", izvijestio je Uskok.

Time je općinu oštetio za preko 52.000 eura, dok je trošak od još gotovo 8000 eura nastao pogodovanjem vlasniku građevinskog obrta od svibnja 2020. do siječnja 2021.

  • +10
Toni Turčinov Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sa suosumnjičenim vlasnikom građevinskog obrta Turčinov je potpisao ugovor koji je obuhvaćao i betonske radove, da bi naknadno od druge tvrtke nabavio beton koji je općina ponovno platila, čime je navodno oštećena za 7.963 eura.

Načelnik općine Murter - Kornati pod izvidima se našao u srpnju prošle godine nakon otkrića da je 2019. službenom karticom platio račun od 1560 eura u bordelu u Austriji.

  • +6
Privođenje Tonija Turčinova Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Turčinov je tada tvrdio da je karticu u klubu upotrijebio greškom jer je slična njegovoj privatnoj kartici te da je osobno podmirio trošak smještaja općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal kako bi obeštetio Općinu. Hotel je medijima osporio autentičnost računa.

Nakon izbijanja afere, Turčinov je podnio ostavku na mjesto vijećnika u Županijskog skupštini Šibensko-kninske županije, ali je nastavio obnašati funkciju načelnika Općine Murter-Kornati.