vrhovni sud

Odbačena žalba muškarca koji je u Puli sjekirom ubio suprugu i pokušao joj odsjeći glavu, ostaje 25 godina u zatvoru

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 31.05.2022 12:15
  • Objavljeno 31.05.2022 u 12:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu u trećem stupnju kojom je odbio žalbu optuženika kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske

Time je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Puli-Poli kojom je optuženik osuđen zbog kaznenog djela teškog ubojstva na kaznu dugotrajnog zatvora 25 (dvadeset pet godina). Ujedno je tom presudom opozvana uvjetna osuda izrečena presudom općinskog suda iz 2020. i uzeta kao utvrđena kazna zatvora iz te presude (1 godina). Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine. U kaznu je optuženiku uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Optuženik je osuđen jer je 2020. ubio bivšu suprugu. Prije ju je učestalo vrijeđao i prijetio da će je ubiti. U stanu joj je prišao s leđa te joj sjekirom i nožem zadao 14 udaraca u predjelu glave, vrata i tijela. Uslijed zadobivenih ozljeda žrtva je odmah umrla.

Vrhovni je sud u trećem stupnju ocijenio da je prilikom donošenja drugostupanjske odluke Visoki kazneni sud Republike Hrvatske osnovano zaključio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da je optuženik počinio kazneno djelo za koje se teretio. Pravilno su utvrđene i ocijenjene sve okolnosti koje utječu na odabir vrste i visine kazne. Kao olakotne okolnosti optuženiku je cijenjena smanjenja ubrojivost u vrijeme počinjenja djela te narušeno zdravlje jer boluje od kronične upale gušterače i šećerne bolesti. Otegotnim je cijenjena iskazana upornost pri počinjenju djela. Žrtva je zadobila brojne ozljede te ozljedu koja predstavlja pokušaj dekapitacije žrtve u njezinom domu. Optuženik je agresivno i bešćutno ubio blisku osobu, bivšu suprugu koju je već prije zlostavljao i prema kojoj se i prije nasilnički ponašao. Djelo je počinio u vrijeme trajanja roka provjeravanja iz druge osuđujuće presude. Izigrao je povjerenje žrtve koja mu je omogućila stanovanje u njezinom domu s obzirom na to da je nakon rastave braka praktično bio beskućnik i ostao živjeti s bivšom suprugom. Cijenjen je i način počinjenja djela jer je žrtvi prišao s leđa sjekirom i nožem. Postupanje optuženika nadilazi način počinjenja nužan za ostvarenje kaznenog djela teškog ubojstva. Obitelj žrtve teško je pogođena, posebno kći koja je sa žrtvom živjela u istoj kući te sin i unuci.

Odmjerena kazna dugotrajnog zatvora odgovara težini kaznenog djela i posljedicama kao i pogibeljnosti djela. Izrečenom kaznom izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenih djela, utječe na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utječe i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesene u trećem stupnju žalba nije dopuštena.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!