pomorska nesreća

Kod Premude se nasukala turska jedrilica s dva člana posade

13.12.2023 u 15:06

Bionic
Reading

U blizini otoka Premuda, u zadarskom otočju, u srijedu se nasukala brodica turske zastave s dva člana posade, koji su akcijom zadarske Lučke kapetanije i uz pomoć mještanina otoka, spašeni i prevezeni u Zadar, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Dva člana posade turski su državljani i u nesreći nisu ozlijeđeni. Jedrilica duga 15 metara bila je nasukana u nepristupačnom području zbog stijena i pličine te su u spašavanje posade bili uključeni pripadnici brodice zadarske Kapetanije koji su za pomoć angažirali mještanina otoka Premude.

Mještanin je vlastitom brodicom pristao do obale i ukrcao dvoje brodolomaca koji su prekrcani na spasilačku brodicu i prevezeni u Zadar. Jedrilica je prije nasukavanja plovila iz Slovenije za Tursku.

Koordiniranu akciju traganja i spašavanja prema mjestu dojave pokrenula je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka), u suradnji sa zadarskom Lučkom kapetanijom, nakon što je primila informaciju o radio-telefonskom signalu posade u nevolji (MAYDAY), upućenog s jedrilice nasukane kod otoka Premuda. Očevid o uzrocima pomorske nesreće u tijeku.