PRODAJA TDR-A

Župan Flego: Inzistirat ću da proizvodnja ostane u Istri!

24.09.2014 u 15:48

Bionic
Reading

'Očito je da su vlasnici odlučili prodati TDR. U tvornici u Kanfanaru zaposleno je 468 radnika i 153 u Istragrafici. Njihove prosječne plaće su među najvećim plaćama u proizvodnji u Hrvatskoj i kreću se oko osam tisuća kuna jer duhanski biznis je visokoprofitabilan. Svake godine uspješno zaključujemo kolektivni ugovor i radnici su bili zadovoljni dosad. Stoga ćemo tražiti da se, ukoliko dođe do prodaje, ispoštuje socijalna klauzula iz Kolektivnog ugovora, a to znači da se zadrže stečena prava i da se ne ide u preseljenje proizvodnje. Ovih dana imati ćemo sindikalne sportske susrete u Rovinju te očekujemo da ćemo razgovarati s Matom Zadrom predsjednikom Uprave TDR-a i predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem da čujemo pojedinosti oko toga', kazao je čelnik PPDIV-a Šime Orešković

Reakcija je to sindikalnog čelnika nakon što je tportal u utorak objavio da će TDR biti prodan do kraja godine. Adris grupa je već kao savjetnika prodaje angažirala JP Morgan, a kao favoriti koji su najzainteresiraniji za kupnju TDR-a je Japan Tobacco International, s tim da Adrisovci pregovaraju navodno i sa ostalim velikim igračima svjetskog duhanskog biznisa.

'TDR ima stoljetnu tradiciju. Tvornica duhana statusno, kulturološki, socijalno i materijalno osnovi ima ogromno značenje za Rovinj. Ključno je da Tvornica duhana u Kanfanaru nastavi sa proizvodnjom i da se time zadrže radna mjesta', ističe rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza.

Naime Tvornica duhana Rovinj, koja je počela s radom 1872., jedan je od simbola Rovinja. Od 2007. proizvodnja cigareta prebačena u novu suvremenu tvornicu u Kanfanaru, gdje je izgrađen i pogon Istragrafike – tvornice ambalaže, dok je u staroj zgradi na rovinjskoj rivi ostalo sjedište Uprave i Adrisova galerija.

Što za gospodarstvo Rovinja, Općine Kanfanar i Istre znači TDR, govori podatak da kompleks polivalentne tvornice u Kanfanaru zapošljava, prema zadnjem poslovnom izvješću TDR-a, oko 700 radnika, a nisu zanemarivi niti prihodi Općine Kanfanar koja prema riječima općinskog načelnika Sandra Jurmana na ime komunalne naknade upravo od TDR-a godišnje uprihodi oko 700 tisuća kuna.

'To je praktično jedini direktni prihod općine. Tu je, također, prihod od poreza na tvrtku, no tako je mali da je njegov utjecaj zanemariv', kaže načelnik Kanfanara Sandro Jurman.
Manji broj radnika je iz Kanfanara i okolice, a veći dio dolazi iz Rovinja pa bi, ukoliko novi menadžment odluči po preuzimanju ići u restrukturiranje i eventualno smanjiti broj zaposlenika, na gubitku bio Grad Rovinj koji ubire porez na dohodak i prirez od šest posto.

Prema posljednjim podacima Forbesa, Adris u proračun istarskih općina i županije godišnje uplati 37 milijuna kuna, od čega Rovinju ide 14 milijuna kuna. Zatraženi podatak iz Grada Rovinja koliko se novca po osnovi prireza i poreza na dohodak zaposlenih u TDR-u godišnje uprihoduje, do zaključenja teksta nismo dobili.

No, u Istri se svi ipak nadaju da prodajom TDR-a neće doći do drastičnih promjena. 'Želimo vjerovati da je dosadašnji menadžment vodio poslovanje na osnovi profitabilnosti', smatra načelnik Kanfanara, zaključivši da se i dosad radilo s optimalnim brojem zaposlenika.

Župan Valter Flego istaknuo je kako vjeruje u poslovne planove i dobronamjernost lokalnih dioničara Adrisa, kompanije koja se i do sad iskazala kao dobar lokalni partner nastojeći očuvati radna mjesta.

'TDR je nacionalni brand i nije čudno da u globalnim tržišnim uvjetima traži partnere za nove razvojne iskorake. Nama je kao županiji najvažnije da se proizvodnja zadrži u Istri i da se očuvaju sva radna mjesta. Ja ću osobno na tome inzistirati! Vjerujem da TDR, koji je do sada bio jako dobar lokalni partner, svojim poslovnim planovima ni na koji način neće dovesti u pitanje centar proizvodnje niti radna mjesta. Poznata je stvar da su se pred nekoliko godina vodili pregovori oko prodaje TDR-a jednoj multinacionalnoj kompaniji koji su prekinuti zbog uvjeta postavljenih od strane Adrisa da se zadrži proizvodnja i radna mjesta u Istri. Ne sumnjam u dobre namjere naših sugrađana to jest dioničara iz Istre i vjerujem da će inzistirati na osiguranju nastavka proizvodnje jer cilj ove prodaje je osigurati budućnost, a ne novac', zaključuje župan.