socijalna sigurnost

Znate li koja je točno razlika između tri stupa mirovinskog osiguranja?

12.09.2022 u 16:41

Bionic
Reading

Sustav mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj

Mirovinski sustav Hrvatske važan je čimbenik socijalne sigurnosti naše zemlje. Sustav koji poznajemo danas, kao takav je formiran mirovinskom reformom 2002. godine. Ondašnji sustav, temeljen isključivo na načelu međugeneracijske solidarnosti, bio je suočen s izazovima proizašlima iz demografskih promjena. Rješenje je pronađeno u obliku mirovinskog sustava koji se temelji na tri stupa, a koji je zadržan i danas. U tom je sustavu I. stup i dalje formiran na načelu međugeneracijske solidarnosti, dok su II. i III. stup formirani po principu kapitaliziranog sustava, odnosno individualnim računima umirovljenika. Također, prva dva stupa su obvezna za svakog zaposlenog stanovnika s prebivalištem u Hrvatskoj, dok III. stup podrazumijeva dobrovoljnu mirovinsku štednju kao svojevrsnu nadogradnju mirovinske štednje iz I. i II. stupa.

Prvi mirovinski stup

Prvim stupom mirovinskog osiguranja upravlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ovaj stup je obvezan te se temelji na načelu međugeneracijske solidarnosti, što znači da se iz njega isplaćuju mirovine sadašnjih umirovljenika. Za gotovo 1,6 milijuna radno aktivnih građana u Hrvatskoj poslodavci svakog mjeseca u I. stup mirovinskog osiguranja uplaćuju 15 posto doprinosa iz bruto plaća zaposlenika. Doprinosi u ovom stupu uplaćuju se direktno u Državnu riznicu za isplatu mirovina sadašnjih umirovljenika.

Drugi mirovinski stup

Drugi mirovinski stup je, baš kao i prvi, obvezan. No glavna razlika između ova dva stupa je ta što se drugi temelji na individualnoj kapitaliziranoj štednji. Poslodavac zaposlene osobe svakog mjeseca izdvaja 5 posto bruto plaće, a navedena sredstva uplaćuje na osobni račun u jednom od obveznih mirovinskih fondova koje je zaposlenik, odnosno osiguranik odabrao. Društvo koje upravlja obveznim mirovinskim fondom će doprinose koji su uplaćeni za osiguranika ulagati kako bi ostvario uvećane prinose. Rad društava koji upravljaju obveznim mirovinskom fondovima nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA). Dodatno, ovaj se stup sastoji od tri kategorije – A, B i C, koje se međusobno razlikuju po rizičnosti i strategijama ulaganja. Tako će se doprinosi u kategoriju A uplaćivati za one osiguranike koji do starosne mirovine imaju deset ili više godina, u kategoriju B za one koji do umirovljena imaju pet ili više godina, a u kategoriju C za osiguranike koji do uvjeta za starosnu mirovinu imaju manje od pet godina. Osiguranici su i sami u mogućnosti birati u kojoj kategoriji žele da im se uplaćuju doprinosi, ovisno o preostalim godinama do umirovljenja.

Treći mirovinski stup

Treći stup mirovinskog sustava u Hrvatskoj je u potpunosti dobrovoljan te se zasniva na individualnoj kapitaliziranoj štednji. S obzirom na to da je u potpunosti dobrovoljan, osiguranik ima potpunu kontrolu nad uplatama u štednju, odnosno sam bira dinamiku, trajanje i visinu štednje. Osiguranik štednjom u ovom stupu također ostvaruje pravo na državna poticajna sredstva koja iznose maksimalno 750 kn godišnje za uplaćenu dobrovoljnu mirovinsku štednju do 5 000 kn, odnosno 15 posto od uplaćenog doprinosa u prethodnoj kalendarskoj godini. Naravno, osiguranik ima pravo uplatiti i više od navedenog iznosa i to u više dobrovoljnih mirovinskih fondova, međutim poticajna sredstva države odnose se isključivo na uplaćenu štednju do 5 000 kn u jednom fondu. Osim toga, ušteđena sredstva su osobna imovina osiguranika te su kao takva nasljedna. III. stup je nadogradnja mirovinske štednje iz I. i II. stupa, a dobrovoljnim mirovinskim fondovima upravljaju mirovinska društva u privatnom vlasništvu, čiji rad također nadzire HANFA.

Preuzmite kontrolu nad svojom mirovinom

S obzirom na karakteristike I. stupa mirovinskog osiguranja, kao osiguranik nemate mogućnosti kontrole nad štednjom. Međutim, ta vam se opcija otvara u drugom i trećem stupu mirovinskog osiguranja. Konkretno, kod II. stupa, iako niste u mogućnosti utjecati na visinu i dinamiku štednje s obzirom na to da je obvezan, u mogućnosti ste birati u kojem mirovinskom društvu ćete otvoriti svoj osobni račun. Više je mirovinskih društava u privatnom vlasništvu na domaćem tržištu koje upravljaju obveznim mirovinskim fondovima. Jedno od privatnih društava s dugogodišnjim iskustvom upravljanja i ulaganja sredstvima članova svojeg obveznog mirovinskog fonda te je odličan primjer spoja sigurnosti, tradicije, znanja i iskustva u upravljanju mirovinskim fondovima je Raiffeisen mirovinsko društvo, u čijoj ponudi također možete birati između tri kategorije u II. stupu obveznog mirovinskog osiguranja, kao i  samostalno štedjeti u III. stupu za bezbrižnije dane u mirovini.