sigurna luka

Cijene zlata oborile rekord, ekonomisti misle da je sad samo nebo granica

04.12.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Cijene zlata postavile su novi rekord u ponedjeljak od 2100 dolara. Analitičari procjenjuju kako će cijene plemenitog metala ostati iznad 2000 dolara tijekom sljedeće godine uslijed geopolitičkih nesigurnosti, vjerojatnog slabljenja američkog dolara i mogućeg smanjenja kamatnih stopa

Zlato je inače tražena roba u vrijeme ekonomskih i geopolitičkih kriza zbog svog statusa sigurne luke za slobodni kapital.

'Očekivano slabljenje dolara i kamatnih stopa tijekom 2024. ključni su pozitivni pokretači za zlat', rekao je za CNBC voditelj tržišne strategije singapurske banke UOB Heng Koon How. Smatra je da bi cijene zlata mogle doseći i do 2200 dolara do kraja 2024. godine.

Slično tome razmišljaju i drugi analitičari. 'Jednostavno postoji manje zlatnih poluga ovog puta u odnosu na 2011. što podiže cijene preko 2100 dolara', rekao je Nicky Shiels iz tvrtke za plemenite metale MKS PAMP.

Bart Melek, voditelj robnih strategija u TD Securities, očekuje da će cijene zlata u drugom tromjesečju 2024. u prosjeku iznositi 2100 dolara, pri čemu će velike kupnje središnjih banaka djelovati kao ključni katalizator u povećanju cijena.

Prema nedavnom istraživanju Svjetskog vijeća za zlato, 24 posto svih središnjih banaka namjerava povećati zlatne rezerve u sljedećih 12 mjeseci, budući da su sve više pesimistični u pogledu američkog dolara kao rezervne imovine.

Mogući zaokret politike od strane američkog Fed-a 2024. odigrat će veliku ulogu. Niže kamatne stope imaju tendenciju da oslabe dolar, a slabiji dolar čini zlato jeftinijim za međunarodne kupce i tako povećava potražnju.

Zlato Izvor: Profimedia / Autor: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia

Fed je započeo s stalnim povećanjem stopa u ožujku 2022. kada je inflacija porasla na najvišu razinu u 40 godina, smanjujući privlačnost zlata. Više kamatne stope štete potražnji za zlatom, na koje se ne plaćaju nikakve kamate, jer imovina poput obveznica postaje unosnija zbog svojih viših prinosa.

Guverner Feda Christopher Waller rekao je da predviđa ublažavanje politike ako podaci o inflaciji nastave padati tijekom sljedećih tri do pet mjeseci, što je navelo analitičare da prognoziraju skok cijena zlata.