U ŠTO ULOŽITI

Zlato je prošlost, vrijeme je za banane i kikiriki

  • Autor: Antonela Radić
  • Zadnja izmjena 26.06.2012 15:29
  • Objavljeno 26.06.2012 u 15:29
banane

banane

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zlatno pravilo ulaganja kaže: diversificirajte portfelj! Laičkim rječnikom, to znači da se treba kombinirati između sigurnih uloga s malom zaradom i rizičnog ulaganja, koji može donijeti potop ili ozbiljan novac. Investicijski savjetnici kazat će vam da je najbolje uložiti dio novca u plemenite kovine, dio u dionice, a dio na štednju ili u nekretnine, međutim kretanja na burzama pokazala su da je novi eldorado ulaganje u terminske ugovore na hranu

Opće poznate sirovinepoput nafte ili pšenice više nisu in, a ako mislite da je ipak najbolja zarada bila na zlatu, daleko ste od istine. Umjesto u zlato, od početka krize do danas najbolje je bilo ulagati u banane i kikiriki! Zanimljivo, jer upravo te dvije namirnice koriste za opisivanje loše financijske slike, ali cijena banane na burzi roba od 2008. narasla je za gotovo 50 posto, a ulje od kikirikija u godinu dana skočilo je u cijeni za nevjerojatnih 52,08 posto.

Ulaganje na burzi roba veliko je kockanje, jer nikad ne znate koja će namirnica dobro kotirati u idućoj godini, a kamoli u duljem razdoblju i pri tome nema apsolutno nikakve logike. Tako bi ulagač očekivao da je s pšenicom sigurniji nego s rižom, ali riža je zaradila 22 posto, a pšenica izgubila četvrtinu vrijednosti u godinu dana.

Logika bi nalagala da se cijena pšenice, koja se proizvodi u zemljama s višom kupovnom moći, što uzrokuje i veće troškove proizvodnje, prenosi i na tržište roba, ali hrvatski ratari ove se godine ne trebaju nadati visokoj otkupnoj cijeni, jer je njihov proizvod na svjetskom tržištu sve jeftiniji.

Iznenađenje je i cijena kave, koja se u četiri godine povećala za oko 40 posto te teletine koja je poskupila za 30 posto.

Treba priznati da se na zlatu moglo lijepo zaraditi. Njegova pretkrizna cijena, odnosno ona u 2008., kretala se oko 845 dolara po unci da bi se ovih dana popela na 1.570 dolara, ali uspon zlata zaustavljen je još 2011. i prinosi više nisu tako atraktivni.

Dionice su najviše izgubile. Svjetski indeksi još nisu vratili vrijednost prije bankrota Lehman Brothersa, a domaća burza u potpunom je kolapsu. Kao znanstvena fantastika danas izgleda vrijednost CROBEX-a od 5.273 boda, postignuta u prvim danima 2008., kada je danas manje od 1636 bodova.

O potopu svjedoče dionice domaćih građevinara, koje su žarile i palile, a današnja im je vrijednost oko 15 posto one iz tih vremena. Institut IGH prije krize trgovao se po 14.200, danas mu je cijena 620 kuna po dionici, Viadukt je imao gotovo 4.000 kuna, a danas ga se prodaje po 260, a Dalekovod unatoč poslovima u inozemstvu nije više atrakcija s obzirom na to da je vrijedio gotovo 1.700 kuna davne 2008., a sada se prodaje po 108 kuna.

Sigurnog ulaganja osim u štednju nema, ali je jasno da sve što nema realnu vrijednost u današnje je vrijeme gubi na tržištu. Zlato, srebro ili nafta, koje imaju vrijednost samo kao sredstvo plaćanja usporavaju, a hrana koja garantira preživljavanje poput riže, banane, kave ili teletine postaje nova zvijezda ulaganja postkriznog novog poretka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi