na potezu je DORH

Živi zid teško optužio Debeljaka, zauzvrat Sinčić i Palfi dobili kaznenu prijavu za korupciju

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 30.07.2019 12:55
  • Objavljeno 30.07.2019 u 12:55
Ivan Vilibor Sinčić

Ivan Vilibor Sinčić

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Članovi Živog zida na čelu s predsjednikom stranke Ivanom Viliborom Sinčićem održali su konferenciju za medije o dodjeljivanju kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj tvrtki Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita. "Prije godinu dana, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, jedna vrlo netransparetna institucija, prošle je godine dodijelila veliki kredit DIV grupi", kazao je uvodno Sinčić.

Prema njegovim riječima, danas bi se trebao sastati Upravni odbor HBOR-a koji bi trebao odlučiti o dodjeljivanju druge tranše kredita. "Hrvatska brodogradnja Jadranbrod mora dati pozitivno mišljenje na davanje druge tranše kredita. U ovom slučaju nema mišljenja tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, a prema tome ne bi trebalo biti ni druge tranše kredita", kazao je Sinčić za N1 televiziju.

"Zašto gospodin Debeljak nije konzultirao Hrvatsku brodogradnju Jadranbrod? Tvrtka koja mu je već 60 puta dala negativno mišljenje. Odlučili su mu dati drugu trašnu kredita, iako se brod ne gradi po planu koji postoji", dodaje.

"Nažalost, on ostaje, pluta i pliva zahvaljujući svojim vezama u Ministarstvu gospodarstva. Ured za državnu reviziju je pet puta utvrdio da gospodin Debeljak nenamjenski troši novac", kazao je Sinčić. Sinčić smatra kako Brodosplit očekuje crni scenarij. "Brodosplit je budući Agrokor, Brodosplit je budući Uljanik. Sjetimo se kako je bilo s Todorićem kad je u Jamnici bio problem tamo krajem 2016. godine", pojasnio je.

"Ima svoje debele, jake i moćne političke zaštitnike. Ja bih rekao da se radi o Ivanu Vrdoljaku. Sve je to pripremio gospodin Čačić", zaključno je kazao Sinčić. Nakon održane konferencije za novinare Živog zida, odmah se oglasio i član uprave DIV grupe Darko Pappo.

"Brodosplit i sva druga poduzeća unutar DIV grupe rade sukladno zakonima i propisima. Cijela DIV grupa posluje pozitivno i ostvaraju profit. Ova današnja pressica je samo još jedan u nizu pokušaja da se Brodosplit uništi", rekao je Pappo.

"Ta njihova organizacija koristi sve moguće svoje mogućnosti da nam našteti i da je dovede do propasti", dodao je. Pappo je kazao kako je DIV grupa na temelju saznanja koja su prikupili podnijeli kaznenu prijavu protiv Ivana Vilibora Sinčića te Vladimir Palfi zbog političke korupcije te kako očekuju reakciju Državnog odvjetništva.

"Mi očekujemo da se drugi brod koji se upravo gradi financira bez zadrške. Bitno je da je brodu o kojem sad govorimo krajnji kupac američka tvrtka i govori se o njemu kao o najvećoj američkoj investiciji u Hrvatskoj", kazao je Pappo.

Upitan da komentira izjavu o tome da je Brodosplit novi Agrokor ili Uljanik, Pappo je kazao kako na njihovu sreću to nije tako. "Mi smo uspješno restrukturirali Brodosplit. Sve to je potvrđeno od strane Europske komisije. Očito neki kojima je gospodin Sinčić instrument ne mogu se s time pomiriti", kazao je Pappo.

Komentirao je i navode o tome da nisu kontaktirali tvrtku Hrvatska brodogradnja Jadranbrod. "Ako pričamo o kreditu, onda u ugovoru o kreditu piše tko je zadužen za nadzor kredita, a u njemu nije navedeno da je za to zadužena tvrtka Jadranbrod", ističe Pappo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!