mjesto tragedije

Kninska tvornica kontroverzi: Debeljak ju je preuzeo uz puno afera, no i danas uspješno prkosi kineskoj konkurenciji

29.04.2019 u 15:14

Bionic
Reading

DIV tvornica vijaka u Kninu, u kojoj se u ponedjeljak ujutro dogodio radni incident sa smrću dvije osobe, pravni je slijednik nekadašnjeg Tvika i jedna od prvih akvizicija Tomislava Debeljaka kada je donesena odluka o širenju dotadašnjeg obiteljskog obrta iz Samobora. Kninsku tvornicu - preciznije, njenu imovinu - Debeljak je kupio u stečajnom postupku 2003. godine za 1,2 milijuna kuna, uz obvezu ulaganja desetaka milijuna kuna u proizvodnju i zapošljavanja stotina novih radnika. To je i ostvario

Ovaj potez uklopio se u njegovu strategiju kupnji tvrtki u poslovnim teškoćama i njihovog vraćanja u život; jednako kao u Kninu postupio je u Srbiji, u kojoj je ušao u vlasništvo MIN-a u Svrljigu, a unatoč skepsi zasad se na nogama drži i Brodosplit.

Prilikom kupnje Tvornice vijaka (Tvik), Debeljak je tvrdio da je ta tvrtka u još goroj situaciji od splitskog škvera jer je trošak njenog poslovanja bio dvostruko veći od prihoda; po zadnjim izvještajima, ona sada ostvaruje godišnju dobit od oko pet milijuna eura.

Kninska policija svojedobno je protiv Debeljaka podnijela prijavu zbog navodnih zlouporaba jer je u prvim godinama nakon preuzimanja navodno krivotvorio putne naloge i lažno prikazivao plaće zaposlenika tako da je dio prikazivao kao putne i terenske dodatke, na koje se ne obračunavaju i ne plaćaju porezi i doprinosi. Time je, tvrdilo se, državni proračun oštećen za oko tri milijuna kuna.

Svečano otvaranje 2013. bez političara

Događalo se to usred procesa u kojemu je upravo on figurirao kao jedan od najozbiljnijih potencijalnih partnera za restrukturiranje i preuzimanje Brodosplita, pa je tvrdio da se radi o podmetanjima.

'Nemam pojma o kaznenoj prijavi. Osim iz medija, gdje su povezali da se radi o DIV-u i nama, za što apsolutno mislim da nije istina. I ranije je bilo kaznenih prijava zločestih ljudi zavidnih na tuđi uspjeh, pa i reketarenja. Ne mogu s preciznošću reći o čemu se ovdje radi, osim da posljednjih mjeseci u Kninu nisam bio na obavijesnom razgovoru. Mogu se samo moliti Bogu da prerastemo taj hrvatski jal, da postanemo normalni i da gradimo Hrvatsku. Ovo me neće pokolebati', kazao je tada.

Ključni trenutak za poslovni preporod nekadašnjeg simbola Knina dogodio se 2013. godine, kad je otvoren novi pogon na 22 tisuće četvornih metara s 23 linije za proizvodnju, što je omogućilo zapošljavanje novih radnika. Pothvat je time vredniji jer je izveden u doba najveće recesije u Hrvatskoj, a Tomislava Debeljaka jako je pogodilo podatak da na otvaranje tvornice nije došao nitko iz tadašnje vlade, premda se navodno radilo o najvećoj privatnoj investiciji u recesijsko doba. Iz tog vremena potječe i njegov spor s državom oko 11 milijuna kuna, koliko su trebali iznositi poticaji za velika ulaganja, na koje je po zakonu imao pravo.

Kako ne bi došlo do zastare njegovih potraživanja, podnio je tužbu.

  • +13
Tvornica vijaka DIV u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Kako smo u Kninu pronašli toliko radnika? Sve smo ih učili ispočetka, to su mladi ljudi. Knin se strašno iselio i otišlo je više od trećine ljudi, u našoj tvornici oko deset posto', ispovjedio se Debeljak nedavno.

Othrvali se žestokoj kineskoj konkurenciji

Njegovo poslovno carstvo danas se sastoji i od dva pogona u Srbiji te po jednog u Sloveniji i BiH, no izuzev Brodosplita, kninska tvornica je najveća s točno 493 radnika. DIV grupa uspjela se othrvati žestokoj konkurenciji iz Kine i s Dalekog istoka, gdje se ovaj tip proizvodnje često subvencionira, pa se tako stvara nelojalna konkurencija.

>> Tko je Tomislav Debeljak, samoborski kralj vijaka koji je pritegao domaću brodogradnju

Ipak, DIV je ostao službeno najveća tvornica vijaka u Europskoj uniji s proizvodima koji se isporučuju u Europu, Ameriku i Južnu Afriku. Ondje se obavlja kompletna proizvodnja od pripreme do završne obrade te su instalirane 23 linije za proizvodnju vijčane robe, 14 linija za valjanje navoja, tri linije za toplinsku obradu vijčanog materijala pojedinačnog kapaciteta tri tone po satu, dvije linije za površinsku zaštitu galvanskim cinčanjem te poluautomatska pakirnica. Ukupno se proizvodi preko tisuću različitih artikala.

Početkom travnja zabilježen je i ekološki incident s prelijevanjem otpadnih voda s mazutom iz bivše Tvikove lagune u kninsku rijeku Orašnica. DIV grupa reagirala je priopćenjem u kojemu stoji da zemljište lagune nije u njenom vlasništvu niti pod njenim upravljanjem te da je još nakon rata unaprijeđen proizvodni proces u kojemu se koristi pročistač voda.

  • +9
Sanacija zagađenja rijeke Orašnice Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

'Davno onečišćene lagune veliki su ekološki problem već dug niz godina. Riječ je o mazutu koji je u laguni završio davno prije nego je DIV grupa preuzela Tvik. U danima kada rastu vodostaji taj mazut se prelijeva u rijeku Orašnicu. To su sve posljedice rada tvornice prije rata, kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda', objasnili su tada iz Debeljakove tvrtke.

Kao i u slučaju neuspjelog preuzimanja pulskog Uljanika, njihov stav je da probleme iz prošlosti treba rješavati netko drugi.