NOVI PARAFISKALNI NAMET

Žig na kojem je radila i premijerova supruga koštat će 10.000 kuna

09.07.2015 u 13:28

Bionic
Reading

Vlada je u srijedu odobrila Nacionalni program 'Živjeti zajedno' Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Najveća novost koju donosi je 'zdravi žig' s kojim će se kititi proizvodi koji zadovolje kriterije HZJZ-a

Ali taj ukras, prema pisanju Večernjeg lista, koštat će tvrtke za svaki proizvod 10.000 kuna, odnosno 3.000 kuna ako je riječ o malom proizvođaču.

Poduzetnici se žale kako je riječ o novom parafiskalnom nametu, a male tvrtke se plaše da će biti u nepovoljnom položaju jer, ne kupe li žig, kupci mogu steći dojam da njihov proizvod nije zdrav.

Proizvodima koji dobiju markicu 'Živjeti zdravo' to će jamstvo vrijediti tri godine.

Inače u timu HZJZ-a koji je osmislio program nalazi se i Sanja Musić Milanović, premijerova supruga.

Musić Milanović voditeljica je Odjela za prevenciju debljine HZJZ-a. Na temu debljine napisala je niz znastvenih radova i posao joj je promocija zdrave hrane. Prošle godine njezina izjava o crnom kruhu izazvala je veliki medijski odijek, čak su je neki uspoređivali s Marijom Antoanetom

'Ako zanemarimo komponentu, na neki način možda i financijskog ulaganja u zdravlje, crni kruh možete izrezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije', rekla je tad u HRT-ovoj emisiji premijerova supruga.