tvrde regulatori

'Zelena šminka' raširila se financijskim sektorom, često služi samo za peglanje imidža

01.06.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Banke, osiguravatelji i investicijske kompanije u EU često pokušavaju privući ulagače neutemeljenim tvrdnjama o zelenoj poslovnoj politici, zaključili su u četvrtak europski regulatori.

Europska komisija zatražila je od regulatora za bankarstvo, osiguranje i vrijednosne papire da razmotre moguće neutemeljene tvrdnje kompanija o održivom poslovanju koje bi trebale privući ulagače fokusirane na ekološke, društvene i upravljačke standarde.

„Analiza je potvrdila da se obmanjujuće tvrdnje mogu povezati sa svim ključnim aspektima profila održivosti proizvoda ili trgovačkih društava, kao što su ESG upravljanje i resursi”, stoji u izvješću Europske agencije za vrijednosne papire i tržište (ESMA).

„Zaključeno je da su najrašireniji elementi koji dovode u zabludu selektivnost, izostavljanje, dvosmislenost, neutemeljene tvrdnje (uključujući pretjerivanja), obmanjujuća upotreba ESG terminologije (...)", priopćila je ESMA.

Europska agencija za banke (EBA) izvijestila je da analiza 'zelene šminke' u EU-u od 2012. jasno pokazuje učestale potencijalne slučajeve neutemeljenih tvrdnji o održivom poslovanju u svim sektorima, uključujući bankarski.

Analiza je pokazala da banke mogu posegnuti za zelenom 'šminkom' uglavnom kako bi 'ispeglale' imidž, a koriste je i za prodaju investicijskih proizvoda, utvrdila je EBA.

"Zeleno šminkanje značajno utječe na korisnike osiguranja i mirovina", zaključila je Europska agencija za osiguranje i mirovine (EIOPA). EBA, ESMA i EIOPA objavit će konačna izvješća o spornoj praksi u svibnju iduće godine i predložiti preporuke o mogućim promjenama propisa EU-a.