SKUPI MENADŽERI

Zbog visokih poreza na plaće strane tvrtke bježe iz Hrvatske

16.07.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Visoko porezno opterećenje menadžerskih plaća jedan je od razloga zbog kojega Hrvatska gubi regionalna središta multinacionalnih kompanija

Hrvatski su menadžeri prilično skupa roba za svog poslodavca. Da bi mu isplatio 1.500 eura mjesečne neto plaće, ukupna je obaveza poslodavca duplo veća - 3.024 eura, piše Poslovni.hr

Kod menadžera koji mjesečno na ruke dobiju oko tri tisuće eura razlika je još veća - sa svim obavezama premašuje 7.100 eura na mjesec. Niz međunarodnih usporedbi pokazuje da Hrvatska ulazi među prvih deset zemalja po poreznom opterećenju visokih plaća, na što su mnoge multinacionalne kompanije odgovorile preseljenjem regionalnih ureda iz Zagreba prema jeftinijem istoku.

Hrvatski problem nisu samo visoka opterećenja na menadžerske plaće, već općenito skupa država koja utječe i na cijenu rada. U većini europskih zemalja visoka neto plaća na koju se primjenjuje gornji porezni razred premašuje 10 ili 15 tisuća eura mjesečno - dok se kod nas najveća stopa počne primjenjivati već na plaću iznad 1.100 eura.

Naš je porezni sustav donekle blagonaklon samo prema radničkim minimalcima i ljudima koji zarađuju manje od tri tisuće kuna na mjesec, no granica socijalne osjetljivosti države prestaje već kod neto plaće iznad 3.500 kuna neto. Posljednjim promjenama poreznih razreda, oni koji zarađuju iznad 3.500 kuna neto smješteni su u srednji sloj, a svi koji imaju neto plaće iznad osam tisuća kuna mjesečno smatraju se bogatašima i na njih se primjenjuje progresivna stopa poreza na dohodak od 40 posto te lokalni prirez koji je u Zagrebu 18 posto.

Gotovo sve multinacionalne kompanija preselile su regionalne urede iz Slovenije i Hrvatske u Beograd ili Bukurešt, a u posljednje vrijeme idu i u Atenu, kaže ekonomist Đuro Njavro, koji ističe da je visoko porezno opterećenje jedan od razloga zbog kojega Hrvatska gubi regionalna središta, a među zadnjima su na istok otišli Nestlé i L'oreal.

Samo u Hrvatskoj rastu porezi i doprinosi porastom plaće, u Srbiji i Makedoniji udio davanja isti je, a u Bugarskoj postoji 'plafon' na doprinose pa ukupna davanja nisu progresivna i prohibitivna kao kod nas, kazao je Njavro.