MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Zbog procjena IEA-a cijene nafte porasle iznad 105 dolara

17.03.2022 u 17:28

Bionic
Reading

Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 105 dolara budući da je među trgovcima prevladala zabrinutost zbog procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) o smanjenoj opskrbi ruskom naftom

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 7,47 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 105,49 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,89 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas poskupio 6,85 dolara, na 101,89 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,4 dolara.

Tržišta su jučer poslijepodne 'ohladili' rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 4,3 milijuna barela, i naznake napretka u pregovorima Rusije i Ukrajine o prekidu vatre.

Danas su se trgovci ponovo fokusirali na procjenu IEA-e da bi opskrba ruskom naftom u travnju mogla biti smanjena za tri milijuna barela dnevno zbog sankcija uvedenih ruskim tvrtkama i bankama nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Opskrba bi se time smanjila trostruko više od potražnje koju pritišću visoke cijene, upozorila je IEA u izvješću objavljenom u srijedu.

"Trenutno stradavaju i ponuda i potražnja, ali ponuda je teže pogođena", konstatiraju u banci SEB, prognoziravši tijesnu opskrbu u iduća dva tromjesečja.

Tržište nafte nije reagiralo na jučerašnju odluku američke središnje banke Fed o podizanju ključnih kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, koja je bila očekivana.

Raspoloženje su donekle poboljšali kineska najava poticaja financijskim tržištima i gospodarskom rastu i pad broja novozaraženih covidom 19, budući da trgovci prognoziraju da bi epidemiološke uskoro mogle biti ukinute pa će tvornice ponovo pokrenuti proizvodnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 104,06 dolara, što znači da je poskupio 1,20 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.